Bezglutenowy chleb bez drozdzy z amarantusem i slonecznikiem by Aneta :)

Kochani dziś pierwsza edycja przepisów przyjaciół trenerów (chociaż drugi przepis od przyjaciół:))).Zapraszam na bezglutenowy chleb bez dodatku drożdży z amarantusem i słonecznikiem oraz innymi cudownymi zdrowymi składnikami. Autorką jest świetna instruktorka fitness i manager w Pure Jatomi, moja dobra koleżanka Aneta Ożarowska:) Anetka podobnie jak ja intensywnie propaguje zdrowy styl życia, zdrową prawdziwą kuchnię oraz sport:) Pieczcie kochani i jedzcie!



 Składniki:
- 1 szkalnka mąki ryżowej pełnoziarnistej
- 1 szklanka maki gryczanej
- 1 szklanka mąki kukurydzianej (ja użyłam jaglanej)
- Łyżeczka sody
- Pół szklanki ziaren słonecznika
- Pół szklanki zmielonego lnu
- Pół szklanki  amarantusa ekspandowanego
- Pół szklanki  otrąb gryczanych
- Łyżeczka soli
- Jajko
- 500-750 ml wody przegotowanej letniej
- 2-3 łyżki octu winnego z modeny
- 50 ml oleju – u mnie ryżowy – może być rzepakowy, lniany (ja dałam lniany)
 

 
Przygotowanie:
Suche składniki dokładnie mieszamy. Jajko należy roztrzepać , dodać wodę ,olej i ocet i wymieszać  do połączenia się składników. Po czym dodajemy je do suchych skłądników i dokłądnie mieszamy- konsystencja powinna by c luźna, nie gęsta i nie za rzadka. Blaszkę- keksówkę - nacieramy olejem i wysypujemy otrębami gryczanymi (lub wykładamy papierem do pieczenia). Piekarnik rozgrzewamy do 180 C i pieczemy 60 -65 min- do suchego patyczka.
Smacznego!:)
 
*przypisy kursywą dodałam od siebie. Poza nimi cały przepis i tekst jest autorstwa Anetki :-* :)

                                                         
 

Komentarze