Czekoladowe ciasto z buraka! Cuudo!
Nie mogłam sie go doczekać :) Ciemnoczekoladowe, lekko wilgotne, zdrowe i po prostu idealne na moją wczorajszą niewyobrażalną ochotę na czekoladę! Ciasto czekoladowe z burakiem! <3 Pychoootka! Polecam :)
Skład:
- 1 duuży burak (jak mniejszy to półtora lub dwa małe)
- 1 szklanka kaszy gryczanej niepalonej zmielonej na mąkę (lub mąki gryczanej pełnoziarnistej)
- 1 szklanka pełnoziarnistego ryżu basmati zmielonego na mąkę (lub mąki ryżowej pełnoziarnistej) UWAGA! MOŻNA ZASTOSOWAĆ 2 SZKLANKI JEDNEGO RODZAJU MĄKI np. RYŻOWEJ jeśli akurat masz ryż pod ręką, a nie masz lub nie lubisz gryki, ok 300-400g kaszy lub ryżu to ok 1 szklanki mąki!
- 1 szklanka mleka roślinnego (migdałowe, quinoa, sojowe)
- 3 jajka od szczęśliwych wiejskich kurek (w wersji WEGAŃSKIEJ POMIJAMY TEN SKŁADNIK)
- 1/2 szklanki oliwy z oliwek (w wersji WEGAŃSKIEJ 3/4 szklanki oliwy)
- 3/4 szklanki ksylitolu (w WERSJI WEGAŃSKIEJ wymieniamy ksylitol na płynne słodzidło np. SYROP Z AGAWY)
- 4 czubate łyżki kakao (lub karobu)
- 2 łyżki bezglutenowego proszku do pieczenia (można zastąpić sodą lub dać po jednej łyżeczce sody i proszku)
- szczypta soli (do ubicia białek - w wersji WEGAŃSKIEJ pomijamy)
- pół łyżeczki cynamonu
- pół łyżeczki wanilii
- szczypta kardamonu
- szczypta kurkumy
Przygotowanie:
Buraka upiec w folii w piekarniku ok 50-60 minut, ostudzić. Ryż i kaszę zmielić w blenderze na mąkę. Wsypać do miski, dodać kakao, proszek do pieczenia, cynamon, wanilię, kardamon, kurkumę. Dokładnie wymieszać. Ostudzonego buraka obrać, pokroić i zblendować na gładkie pure. Żółtka oddzielić od białek i utrzeć z ksylitolem (w wersji WEGAŃSKIEJ tą czynność pomijamy, zamiast zółtek z ksylitolem mamy SYROP Z AGAWY). Dodać pure z buraka i dokładnie zmiksować. Dodać mleko i olej, ponownie zmiksować. Masę przełożyć do produktów sypkich i miksować blenderem na wysokich obrotach,żeby napowietrzyć ciasto. Białka ubić ze szczyptą soli na puszystą pianę. Przełożyć do ciasta i delikatnie wymieszać dużą łyżką (w wersji WEGAŃSKIEJ pomijamy). Przełożyć ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok 35 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni bez termoobiegu. Po wystudzeniu ciasto można oprószyć cynamonem:)
Smacznego zdrowego kochani !!!!!!!!! <3
Wow! Super przepis! Gratuluje pomyslowosci :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :) Trochę kombinacji i wyszło pyszne, zdrowe i ciekawe ciasto :D :)
OdpowiedzUsuń