Kazeina i bialko zwierzece przyczyna nowotworów.
Kazeina – białko mleczne, wydawałoby się tak potrzebne dla organizmu człowieka. Według badań T. Colina Campbella, profesora Katedry Biochemii Odżywiania na Uniwersytecie Cornella oraz czołowego naukowca ds. badań nad żywieniem kazeina jest jednym z głównych powodów rozwoju raka. Produkty mleczne i każde białko zwierzęce powoduje wzrost komórek rakowych równie intensywnie jak cukier, pestycydy, konserwanty, toksyny w środowisku, a nawet intensywniej! W XIX wieku naukowcy doszli do wniosków, że białko zwierzęce ma najbardziej zbliżony skład aminokwasów do aminokwasów zawartych w ciele człowieka, natomiast sugerowano, że białko roślinne jest tym gorszym ze względu na braki niektórych aminokwasów. Owszem nie ma rośliny, która zawierałaby optymalny skład wszystkich aminokwasów. Jednak jak weźmiemy pod uwagę rośliny jako całość to znajdziemy w nich właśnie wszystkie aminokwasy. Ważna jest jedynie różnorodność ich w diecie. Wyniki badań pokazują, że podaż białka zwierzęcego, w tym mlecznego powodowała znaczny wzrost nowotworów, natomiast brak lub zmniejszenie tych białek do minimum nie powodowało rozwoju raka nawet po wprowadzeniu komórek rakowych (badania na szczurach). Pomijając te badania prof. Campbell ma ogrom innych dowodów, włącznie z przykładami ludzi i całych populacji. Szczegóły w książce prof. T. Colina Campbella pt. „Nowoczesne zasady odżywiania”.
Komentarze
Prześlij komentarz