Prosciutka bezglutenowa, bezcukrowa orzechowa tarta z jablkiem, gruszka i platkami migdalow :)
Zima nas nie rozpieszcza, ale podobno jest swiatełko w tunelu i w najbliższych dniach powinno być cieplej :) Zatem odwilż proponuję sobie osłodzić ;-) Osłodzony odwilż przechodzi gładko i strumienie topiącego się śniegu nie stwarzają najmniejszych problemów komunikacyjnych ;-) :p Najlepiej osłodzić oczywiście bezcukrowo, owocowo, bezglutenowo i bezlaktozowo ;-) Tradycyjnymi jabłkami i gruszkami! Zapraszam na banalnie prostą orzechową tartę z jabłkiem, gruszką i płatkami migdałów. :)
Składniki:
Na kruche ciasto:
- szklanka zmielonej kaszy gryczanej/ryżu pełnoziarnistego lub szklanka mąki gryczanej pełnoziarnistej lub ryżowej pełnoziarnistej
- szklanka tartych orzechów włoskich (albo własnoręcznie albo gotowych np. firmy BackMit)
- pół kosztki masła ekologicznego/ masła ghee lub oleju kokosowego (najlepsze i najbezpieczniejsze ciasto kruche wychodzi z masłem)
- 1/2 łyżeczki drobnej soli
- łyżka wody (w razie potrzeby podczas wyrabiania ciasta można dodać troszkę więcej)
- 1 jajko
- szczypta cynamonu
- szczypta kurkumy
- szczypta gałki muszkatołowej
- łyżka ksylitolu lub syropu z agawy/miodu/stewii czy też innego słodzidła
Na farsz:
- 2-3 duuże jabłka (zależy od wielkości formy i oczywiście owoców)
- 2-3 duuże gruszki (jak mniejsze to nawet 4)
- łyżeczka cynamonu (jak lubisz dodaj więcej, jak nie lubisz dodaj mniej ;-))
- garść lub dwie rodzynek (im więcej tym słodsze)
- płatki migdałów do posypania (u mnie niecałe opakowanie 100g, też zależy od wielkości formy)
- sok ze świeżej pomarańczy
Przygotowanie:
Masło utrzeć z ksylitolem lub innym słodzidłem. Dodać roztrzepane jajko, utrzeć lub wymieszać. W oddzielnej misce wymieszać mąkę z tartymi orzechami, cynamonem, gałką muszkatołową oraz szczyptą soli. Przesypać mieszankę to masy z masła i jajka i zagnieść ciasto. W razie potrzeby dodać łyżkę lub więcej wody. Ciasto ugniatać ok 10-15 minut. Uformować kulę lub grubszy placek i włożyć do lodówki na ok pół godziny. W tym czasie umyć i obrać jabłka oraz gruszki. Pokroić w niedużą kosteczkę. Podsmażyć na patelni. Dodać rodzynki oraz cynamon. Następnie poddusić aż owoce zmiękną i zaczną się rozpadać. (tu proponuję spróbować owoców czy aby smak nam odpowiada, może się okazać, że jednak chcemy słodsze lub z większą ilością cynamonu, w takim przypadku należy dosłodzić ksylitolem, syropem z agawy lub innym słodzidłem oraz dodać cynamonu). Ciasto wyjąć z lodówki. Rozwałkować na grubość 5 mm na posypanej mąką stolnicy lub blacie. Przełożyć do formy na tartę. Podziurkować widelcem. Na ciasto przełożyć owoce. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni bez termoobiegu ok 25 minut. Po upieczeniu posypać uprażonymi płatkami migdałowymi.
Tadaam! :) Proste i całkiem szybkie :) I bardzo syte a zarazem zdrowe:) Idealne na zimę :D
Komentarze
Prześlij komentarz