Tarta z cykorią, bezglutenowa, bezcukrowa, bezmięsna!! :)
Weekendowo zachciało nam się coś innego na obiad. Zrobiłam więc szybki przegląd lodówki: cykorie, jajka, śmietanka migdałowa.. Jak nic robimy tarte :) Wyszła idealna! Właśnie na taki obiad mieliśmy ochotę! :D
Składniki:
Na ciasto:
- szklanka maki gryczanej (np. Melvit) lub zmielonej na mąkę kaszy gryczanej
- szklanka mąki ryżowej pełnoziarnistej lub zmielony na mąkę ryż pełnoziarnisty basmati
- 1/2 kostki masła ekologicznego
- 1 jajko od szczęśliwej kurki
- 1/3 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki slodzidla (u mnie ksylitol)
- szczypta gałki muszkatołowej
Na farsz:
- dwie cykorie
- 5 jajek od szczęśliwych kurek
- ok 70 ml opakowania śmietanki migdałowej ekologicznej (ja używam takiej EcoMil, ale jeśli posiadasz Thermomixa to śmietankę możesz wykonać samemu z namoczonych i dokładnie zmielonych migdałów)
- kilka kaparów
- świeży tymianek
- sól (do smaku, u mnie ok pół łyżeczki)
- pieprz (do smaku)
- kurkuma (kilka szczypt dla zdrowia)
- ząbek czosnku lub łyżeczka czosnku niedźwiedziego (zamiennie ze zwykłym czosnkiem)
Przygotowanie:
Masło pokrój na kawałki dodaj przyprawy i jajko, zblenduj. Dodaj przesianą mąkę, ugnieć dokładnie ciasto (ok 10-15 minut). W razie potrzeby podczas ugniatania dodaj 1-2 łyżki wody. Uformuj kulę, wstaw do lodówki na ok pól godziny (wg mnie to nie jest konieczne, ciasto mi się również udało bez długiego trzymania w lodowce). Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Ciasto rozwałkuj na grubość ok pół centymetra. Dokładnie wyłóż nim formę na tarte. Podziurkuj widelcem. Piecz ok 10 minut bez termoobiegu.
Przygotuj farsz. Cykorie umyj, odkrój końcówki. Pokrój na dosyć grube kawałki. Grubość jest uzależniona od głębokości formy na tarte. cykorie nie powinny za bardzo wystawać, ani być za cienkie. W oddzielnej misce rozbij 5 jajek. Rozkłóć, dodaj sol, pieprz, kurkumę, wyciśnięty ząbek czosnku, łyżeczkę posiekanego tymianku, śmietanę migdałowa. Dokładnie wymieszaj. Wyjmij ciasto z piekarnika. Ułóż cykorie, wylej masę jajeczna. Dodaj kilka kaparów rozłożonych równomiernie. Wstaw do piekarnika na ok 10-15 minut, aż farsz sie zetnie i lekko przypiecze. Tadaaam! Smacznegooo kochani!
Komentarze
Prześlij komentarz