Śniadaniowy budyń truskawkowy z kaszą jaglaną, banalnie prosty, zdrowy, wegański, cudowny ! Breakfast strawberry & millet smothie! Healthy, vegan, delicious and so easy! :)
Truskawki zaczynają rządzić :) Co prawda na te najlepsze ekologiczne rosnące naturalnie jeszcze trzeba trochę poczekać (obecnie sprzedawane są tzw. "spod folii" ;-)). Ale jak chyba i tak można spróbować. A z truskaweczkami idealny śniadaniowo i zarazem banalny jest budyń z kaszą jaglaną :D Jedzcie na zdrowie!
Składniki (na dwie porcje) :
- ok 1/3 szklanki kaszy jaglanej
- dwie i 1/2 szklanki truskawek
- słodzidło do smaku (syrop klonowy, daktylowy, z agawy, miód, ewentualnie ksylitol)
- trochę mleka roślinnego (u mnie konopne, może być kokosowe lub migdałowe)
Ingredients:
- 1/3 glas of raw millet
- 2 1/2 glass of strawberries
- healthy sweet/sugar to taste (maple, agave or dates syrup, honey, xylitol or stevia)
- little bit of vegan milk (I used hemp milk, may be coconut, almond, soy)
Ingredients:
- 1/3 glas of raw millet
- 2 1/2 glass of strawberries
- healthy sweet/sugar to taste (maple, agave or dates syrup, honey, xylitol or stevia)
- little bit of vegan milk (I used hemp milk, may be coconut, almond, soy)
Kaszę jaglaną ugotuj na sypko. Truskawki umyj i odetnij szypułki (możesz zostawić kilka szt z szypułkami do dekoracji). Zmiksuj kaszę jaglaną z dwiema szklankami truskawek. Dodaj trochę mleka i słodzidła, tak, żeby smak i konsystencja były odpowiednie:) Przełóż budyń do pucharków. Pozostałe pół szklanki truskawek wyłóż na wierzch . Jedz schłodzone. Smacznego!
Preparation:
Put millet into hot pot and roast it until it smells well, rinse, put back to the pot, pour 3 glasses of boiling water, cook for 15 min, leave under cover until it's cool. Wash the strawberries and cut the green stalks. Put the millet and the strawberries into the bowl (leave some strawberries for the decoration), add little bit of vegan milk and sweetener if necessary, blend until smooth. Put into the cup, add the rest of strawberries. Serve cooled :)
Bon appetit!
Preparation:
Put millet into hot pot and roast it until it smells well, rinse, put back to the pot, pour 3 glasses of boiling water, cook for 15 min, leave under cover until it's cool. Wash the strawberries and cut the green stalks. Put the millet and the strawberries into the bowl (leave some strawberries for the decoration), add little bit of vegan milk and sweetener if necessary, blend until smooth. Put into the cup, add the rest of strawberries. Serve cooled :)
Bon appetit!
Pyszności :-) uwielbiam kaszę jaglaną :-) wypróbuję :-)
OdpowiedzUsuńZapraszam również do mnie http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/ i do wzięcia udziału w konkursie :-)
Zerknę oczywiście :) :D Pozdrawiam!!
OdpowiedzUsuń