Lekkie wegańskie sajgonki z tempehem i boczniakami :)
Hejjj Kochani! Dziś przed weekendem propozycja na szybko! Uwielbiam szybkie i zdrowe dania! :) Tu co prawda wsparłam się gotowym papierem ryżowym, ale cóż. Czasem człowiek nie ma czasu i musi... Musi bo inaczej się udusi, czy go skręci z głodu, jak kto woli ;-) :D Banalne springrollsy w wersji vegan :D <3 Jamiii!!!!
SKŁADNIKI:
Papier ryżowy (tyle sztuk ile zjesz springrollsów)
Tempeh ekologiczny z uprawy non gmo
Boczniaki
Rzodkiewka (możesz użyć również białej rzodkwi)
Kiełki - u mnie brokuła, mogą być z fasoli mung
Kapusta pekińska
Szczypiorek
Marynata:
Nieco oleju np. kokosowego (jesli chcesz zdrowo) lub ryżowego (jeśli chcesz bardziej orientalnie)
Sos sojowy
Sok z połówki cytryny
Sok z połówki limonki
Łyżeczka ksylitolu lub innego zdrowego słodziła
Sos:
Sok z całej cytryny
Łyżeczka ksylitolu/miodu/agawy
Nieco sproszkowanego imbiru
Czubata łyżka masła migdałowego (lub orzechowego)
Nieco wody do uzyskania konsystencji dipu
Sól himalajska do smaku
Czubata łyżka masła migdałowego (lub orzechowego)
Nieco wody do uzyskania konsystencji dipu
Sól himalajska do smaku
PRZYGOTOWANIE:
Przygotuj marynatę, wymieszaj wszystkie składniki. Tempeh i boczniaki pokrój w paski i zamarynuj wdzień cześniej w marynacie, najlepiej na noc lub minimum kilka godzin. Następnego dnia usmaż tempeh i boczniaki. Pokrój pozostałe warzywa w spłupki. Papier ryżowy zamocz w ciepłej wodzie, przełóż na deskę lub talerz. Ułóż na papierze wszystkie składniki i zwiń jak krokieta :) Przygotuj sos. Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki. W razie potrzeby dopraw solą himalajską. Sajgonki podawaj z sosem :) Smacznego!!!
świetne sajgonki!!
OdpowiedzUsuń