Mleko kokosowe domowe :)
Dziś mam mnóstwo na głowie :) Więc na szybko! Mleko kokosowe! Tak! Najprostsze! Domowe :) Najzdrowsze :) Jest i będzie podstawą wielu deserów :)
Polecam :-)
SKŁADNIKI:
Szklanka wiórków kokosowych
ok 4 szklanek dobrej jakości wody (zależnie od tego jak tłuste chcesz mieć mleko)
PRZYGOTOWANIE:
Zalej wiórki wodą i odstaw na kilka godzin. Następnie ugotuj. Po ugotowaniu daj wiórkom nieco wystygnąć i całość dokładnie zblenduj. Przecedź przez ściereczkę lub sitko. Przelej do butelki i przechowuj w lodówce. Pyszne do kawy, deserów, naleśników :-) Zdrowe i bez konserwantów! :-*
takie domowe najlepsze!
OdpowiedzUsuńTeż dziś robiłam mleczko kokosowe, ale ja robię bez gotowania. Tak się zastanawiam, może dzięki gotowaniu powstałe mleczko będzie gęstsze przez co lepiej będzie zabielało kawkę.
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńMoim zdaniem zagotowywanie - przed wyciskaniem- jest konieczne! dlatego, że ciepło pozwala wycisnąć dobry tłuszcz z wiórek.. sprawia to , że takie mleko jest bardziej sycące i wartościowe. Ciepło w tym pomaga-więc lekko ciepłą masę wyciskam by właśnie 'wydobyć' z wiórków to co najlepsze! ja jeszcze uzyskane mleko gotuje z dwoma łyżeczkami ksylitolu i szczypyą soli- podbija to smak mleka i lekko konserwuje , przypomina w samku zwykłe mleko i pozwala na przechowywqanie nieoc dłuższe w lodówce;)
OdpowiedzUsuńNastępnym razem też tak zrobię mleczko kokosowe.
Usuń