Zupa krem z białych szparagów i pora, wegańska :)
Powoli goni nas również kończący się sezon na szparagi.. Ostatnie chwile, żeby dorwać te białe pyszności i zrobić z nich zdrową zupę krem :) <3
Smacznego!
Smacznego!
Pęczek białych szparagów (ok 500g)
1 por
Pół pietruszki
Pół marchewki
Kawałek selera
Ziele angielskie
Litr wody dobrej jakości
Czubata łyżeczka ziaren kozieradki
Sól himalajska
Pieprz
Kiełki i pestki dyni do posypania
Oliwa z oliwek lub ok pół łyżeczki masła klarowanego ghee dla "niewegan"
Nieco oliwy z oliwek na wierzch do podania
PRZYGOTOWANIE:
Pietruszkę, marchewkę, seler i por umyj, pokrój, przełóż do garnka. Dodaj ziele angielskie i kozieradkę, zalej wodą, zagotuj. Szparagi umyj, obierz, odkrój twardsze końce, pokrój na kawałki. Jak warzywa zaczną robić się miękkie to dodaj szparagi oraz masło klarowane. Zagotuj. Pod koniec gotowania dopraw solą himalajską i pieprzem. Wyłącz gaz i zblenduj zupę na krem. W razie potrzeby dopraw. Pestki dyni najlepiej namocz przez kilka godzin, a następnie upraż na suchej patelni na najmniejszym ogniu. Podawaj zupę skropioną oliwą z oliwek, posypaną pestkami dyni i ulubionymi kiełkami.
Smacznego :)
Pietruszkę, marchewkę, seler i por umyj, pokrój, przełóż do garnka. Dodaj ziele angielskie i kozieradkę, zalej wodą, zagotuj. Szparagi umyj, obierz, odkrój twardsze końce, pokrój na kawałki. Jak warzywa zaczną robić się miękkie to dodaj szparagi oraz masło klarowane. Zagotuj. Pod koniec gotowania dopraw solą himalajską i pieprzem. Wyłącz gaz i zblenduj zupę na krem. W razie potrzeby dopraw. Pestki dyni najlepiej namocz przez kilka godzin, a następnie upraż na suchej patelni na najmniejszym ogniu. Podawaj zupę skropioną oliwą z oliwek, posypaną pestkami dyni i ulubionymi kiełkami.
Smacznego :)
Komentarze
Prześlij komentarz