poniedziałek, 28 lipca 2014

Ekspresowe, bardzo proste gryczane ciasto czekoladowe z wiśniami, bezglutenowe, wegańskie.

Zebrałam się szczęśliwie i umieszczam przepis na gryczane czekoladowe ciasto z wiśniami :) Bez dodatku mąki bezglutenowe, bez cukru i oczywiście bez nabiału. Po prostu wegańskie :D


 


Składniki (na formę 23x28cm):
- 1 i 1/2 szklanki białej kaszy gryczanej zmielonej na mąkę lub mąki gryczanej
- 3 łyżki lnu złocistego zmielonego na mąkę
- pół szklanki surowego kakao np. Surovital lub karobu (może być pół na pół)
- 3/4 szklanki ksylitolu + 1 łyżka (jeśli macie niski poziom słodkości wystarczy nawet 1/2 szklanki)
- 2 łyżeczki wanilii
- łyżeczka proszu do pieczenia z kamienia winnego
- łyżeczna sody (opcjonalnie)
- 1 i 1/2 szklanki mleka roślinnego (u mnie pół na pół kokosowe i sojowe, idealne byłoby konopne lub migdałowe)
- 1/2 szklanki oleju kokosowego (w formie płynnej)
- 3 szklanki wydrylowanych wiśni
- łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia z kamienia winnego
- porcja 15g odżywki białkowej wegańskiej, o smaku czekoladowym np. Good Hemp (opcjonalnie w wersji sportowej)
 

 
Przygotowanie:
Kaszę i len zmiel na mąkę w młynku do kawy. Przesyp do sprzętu wysooobrotowego lub do miski. Dodaj wanilię, kakao/karob, 3/4 szklanki ksylitolu, proszek do pieczenia i dokładnie wymieszaj (lub włącz sprzęt na mieszanie). Dodaj mleko kokosowe oraz olej kokosowy. Ponownie dokładnie wymieszaj. Dodaj 1,5 szklanki wiśni i ostatni raz wymieszaj (wiśnie puszczają dużo soku, jeśli sok zdąrzył się oddzielić od wiśni to odlej go). Przełóż ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierchu ułóż pozostałe 1,5 szklanki wiśni. Piecz ok 30-35 minut w 180 stopniach bez termoobiegu. Wystudź ciasto. W młynku do kawy zmiksuj łyzkę ksylitolu na puder i posyp ciasto przed podaniem :) Smacznego!!
 

8 komentarzy:

  1. Aj tam wygląda :) Ale jak smakuje ;-) :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo smaczne ciasto :) moje wyszło dość ciężkie i zbite ale ja lubię takie ciasta więc trafione w mój gust :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Takk to wiśnie powodują tą "ociężałość" ze względu na dużą zawartość wody. Ale mi też takie bardzo smakuje. Jest dosyć mokre :D :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Boskie! Moje ulubione <3 Robiłam już w wersji (w kolejności): 1. ze śliwkami, 2. z wiśniami i 3. z malinami. Każde boskie, ale wiśniowe najsmakowitsze :) dziękuję Ci za ten przepis!

    OdpowiedzUsuń
  5. Zrobiłam zauroczona zdjęciem tego ciasta, ale niestety nie jestem w pełni zadowolona :( Nie wiem czy to kwestia drobnych zmian, jakie musiałam zastosować..(ze wzgledu na alergię pominęłam siemię i użyłam mleka gryczanego). ciasto wyszło płaskie - nie takie wysokie, jak u Ciebie. Poza tym, ma smolisto czarny kolor. Piekło się ponad godzinę, bo wciąż było surowe w środku, jednak wierzch ciasta zrobił się taki czarny już po 15 minutach... Dziwiła mnie tak duża ilość karobu w przepisie - nigdy nie dawałam więcej, niż 2-3 łyżki, ale zachęcona apetycznie brązowym kawałkiem Twojego wypieku nie zmieniałam jego ilości.. to chyba był błąd. Jak sądzisz? Zrobię do tego ciasta jeszcze jedno podejście, używając mniej karobu i mniej soczystych owoców - wiśnie puszczały bardzo dużo soku... czy wyjdzie z mrożonymi owocami?
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj :) Ja nie dałam tak dużej ilości kakao ani siemienia, ale ilość kakao nie jest tutaj przezzkoda. Na 2 szklanki mąki daj 1 i 1/3 szklanki mleka. Fakt, wiśnie mają dużo wody, dlatego dobrze jest je odcisnąć, a poza tym ułożyć na górze lekko wkładajac do ciasta a nie mieszać je z nim. Nie jest podana wielkość blachy i sądzę, że przy mniejszej wyjdzie wyższe. Ja zrobiłam z większej ilości ciasta.
      Pozdrawiam Sówka w strefie fit

      Usuń
  6. Migdały nie nadają się do wysokiej temperatury wiec wcale nie było by tutaj idealne. Wręcz zakazane

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...