czwartek, 26 grudnia 2013

Ciasto czekoladowe z rumem i kremem waniliowym

Święta, święta, wszędzie makowiec i sernik, ewentualnie szarlotka. A ja postanowiłam wymyślić coś innego. Oczywiście ciasto z makiem też będzie. Ale metodą kombinacji w mojej główce zerkając na zasoby spiżarki wymyśliłam w ostatniej chwili ciasto czekoladowe z dodatkiem rumu przekładane pysznym kremem waniliowym. I to wszystko jak zwykle zdrowe i lekkie. Tej słodkości nie musicie się obawiać nawet po świętach. Co więcej u nas zniknęło i zabrałam się już do kolejnej kombinacji. Efekty zobaczycie wkrótce :)



SKŁADNIKI:

Na ciasto:
- szklanka mąki gryczanej np. melvit
- szklanka mąki jaglanej lub zmielonej surowej kaszy jaglanej 
- 3 jajka
- 3 kopiaste łyżki kakao lub karobu
- 3-4 czubate łychy ksylitolu, stewii lub innego słodzidła (lubię mieszać słodzidła, jest ciekawszy efekt smakowy ;-) jak lubisz słodsze to dodaj jedną łyżkę więcej)
- 1 łyżeczka cynamonu 
- 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
- pół szklanki oleju kokosowego w formie płynnej (jeśli olej jest utwardzony to wstaw słoiczek do miski z ciepłą wodą, po chwili stanie się płynny, a nie zmienia to jego wartości)
- 1 puszka 400 ml mleka kokosowego 
- szczypta soli
- kieliszek ciemnego rumu np. kaptain morgan (lub koniaku, ważne, żeby był to aromatyczny alkohol bezglutenowy, whisky odpada :/ Można również ten składnik pominąć, ciasto będzie równie pyszne :) )

Na krem:
- 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej, 
- 1 tofu naturalne eko 180 g (z soji wolnej od GMO) - UWAGA! TORCIK DLA DZIECI, KOBIET W CIĄŻY I MATEK KARMIĄCYCH ROBIMY BEZ TOFU DODAJĄC WIĘCEJ JAGLANKI I GĘSTEJ CZĘŚCI MLEKA KOKOSOWEGO!
- 3-4 łyżki ksylitolu lub innego słodzidła
- 3/4 szklanki mleka kokosowego
- wanilia 1 laska lub 1 czubata łyżeczka przyprawy
- cynamon 


PRZYGOTOWANIE:

Ciasto:
Oddzielić żółtka od białek. Żółtka utrzeć z ksylitolem na gładką masę. Dodać olej kokosowy, zmiksować. W oddzielnej misce dokładnie wymieszać mąki, cynamon, kakao oraz proszek do pieczenia. Dodać co masy z jajek, oleju i ksylitolu, a następnie zmiksować. Dodać mleko kokosowe, dokładnie zmiksować. Białka ubić ze szczyptą soli na puszystą pianę. Dodać powoli do ciasta i delikatnie wymieszać. Przelać ciasto do formy tortowej wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180 stopni bez termoobiegu ok 25 minut. Po upieczeniu wystudzić ciasto i przekroić poziomo na dwie równe części.
Krem:
Tofu pokroić i przełożyć do miski. Dodać ugotowaną kaszę jaglaną, mleko kokosowe, wanilię i ksylitol. Dokładnie zmiksować na gładki krem (ok 10 minut z przerwami, przed nałożeniem jeszcze raz ok 5 minut).

Przekrojone na dwie części ciasto nasączyć lekko rozwodnionym rumem. Proporcje zostawiam Wam ;-) (Oczywiście jeśli ciasto mają jeść dzieci lub osoby chore na candidę czy też inne schodzenia wykluczające alkohol to rum musimy sobie darować..) Krem podzielić na dwie równe części. Pierwszą nasmarować spód ciasta, ułożyć górną połowę ciasta na kremie i nasmarować wierzch ciasta. Posypać sproszkowanym cynamonem.

Szczerze... ? My się rozpłynęliśmy, tak nam smakowało :-) 

Smacznegoooo kochani :D 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...