niedziela, 29 grudnia 2013

Magiczna lecznicza moc czosnku

Na zewnątrz wiosna, muchy się pobudziły, ptaki śpiewają.. Prawdziwy grudzień  Wprost cudownie!  Ale bakterii nie ma co wymrozić.. Zatem w przeziębieniach i spadkach odporności radźmy sobie naszym rodzimym polskim czosnkiem. Oprócz wzmocnienia odporności czosnek między innymi obniża poziom cholesterolu we krwi, obniża ciśnienie tętnicze, poprawia funkcjonowanie trzustki i wątroby, zapobiega zwapnieniu żył, pobudza trawienie, jest stosowany w zaburzeniach jelitowych, wpływa korzystnie na drogi oddechowe, jest niezastąpiony przy przeziębieniach, działa napotnie, pomaga przy infekcjach dróg moczowych, niszczy drożdże, grzyby i pasożyty w organizmie, jest stosowany profilaktycznie w chorobach nowotworowych. W terapiach przeciwnowotworowych zaleca się spożywanie dużej ilości czosnku, ze względu na zawartość dwusiarczku allilu i kwercetyny. Otóż udowodniono, że te substancje blokują najgroźniejsze karcinogeny, takie jak nitrozaminy i aflatoksyny. Czosnek wskazany jest szczególnie w przypadku występowania raka jelit, okrężnicy, piersi, płuc, prostaty oraz białaczki.

Czosnek należy dodawać do jak największej ilości potraw oraz robić z niego wywary do picia szczególnie jesienią i zimą. Wywar z czosnku wkrótce na blogu! 

Pamiętajcie jednak, że zalety te ma tylko nasz polski czosnek. Unikajcie chińskich roślin "czosnkopodobnych". Poniżej różnice między polskim a chińskim czosnkiem. Poza napisem "Made in china" ...


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...