poniedziałek, 23 grudnia 2013

Świąteczne kruche ciasteczka korzenne

Święta tuż tuż:) Już dziś wigilia. Przydałby się wreszcie jakiś mały świąteczny słodki przysmak:) Każdy z nas ma jakiś cudowny przepis na świąteczne ciasteczka. Ja dziś podzielę się swoim:) Moje ciasteczka są pysznie kruche. Bo lubię właśnie kruche, rozpadające się w ustach:) Do tego korzenne! Oj taak!



Składniki:
- szklanka mąki gryczanej (najlepiej pełnoziarnistej)
- szklanka mąki jaglanej (lub zmielonej surowej kaszy jaglanej)
- pół kostki masła eko
- 1 jajko
- 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
- 3 łyżki ksylitolu, miodu lub innego słodzidła
- szczypta soli
- 1 łyżeczka cynamonu
- pół łyżeczki kolendry
- pół łyżeczki gałki muszkatołowej
- pół łyżeczki kardamonu
- pół łyżeczki imbiru
- pół łyżeczki chilli
- kilka rozgniecionych na miazgę goździków
- 1-2 łyżeczki wody
(można też użyć gotowej przyprawy korzennej lub do piernika, ale upewnijcie się,że jest bez dodatku cukru!)

Przygotowanie:

Włóż do miski masło, wbij jajko, dodaj ksylitol lub miód i wodę, a następnie dokładnie zmiksuj. W osobnej misce wymieszaj wszystkie suche składniki. Przesyp do masy z masła i jajka. Dokładnie ugnieć ciasto (ok 10 minut). Przełóż do lodówki na ok godzinę. Po "odpoczęciu" ciasta przełóż je na blat lub stolnicę lekko oprószoną mąką gryczana. Rozwałkuj ciasto. Przygotuj foremki w dowolnych wybranych przez Ciebie kształtach. Wytnij ciasteczka. Pozostałości ciasta zagnieć i rozwałkuj ponownie i znów wytnij foremkami ciasteczka. Kontynuuj czynność aż do całkowitego zużycia ciasta. Ciasteczka wyłóż na blachę pokrytą papierem do pieczenia. Piecz 12 minut w 180 stopniach bez termoobiegu (grzanie góra/dół).

Cudownych, zdrowych i przepysznych Świąt Wam życzę! :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...