Banalnie proste cieciorexy, czyli pieczone kotlety z ciecierzycy.
Uwielbiam ciecierzycę. Ciecierzyca jest dobrym źródłem białka, zawiera dużo błonnika, nienasycone kwasy tłuszczowe i mnóstwo cennych witamin. Uwielbiam też małą wege knajpkę Krowarzywa, która ma ponoć przepyszne cieciorexy, czyli burgery z ciecierzycy :) Niestety akurat te nie są bezglutenowe :( Zatem od jakiegoś czasu robię banalnie proste cieciorexy w wersji własnej. Bezglutenowe, beztłuszczowe i tak dalej i tak dalej.. ;-) Polecam :) Zamiast mielonego ;-p
Składniki (na ok 12 kotlecików):
- 200g ciecierzycy (eko)
- pół pęczka natki pietruszki
- duża cebula
- duży ząbek czosnku
- sól
- pieprz
- kurkuma
- jajko
- czubata łyżka mąki gryczanej lub lnu mielonego (weganie mogą jajko zastąpić większą porcją lnu mielonego lub zmieszać len z mąką gryczaną)
- ewentualnie oliwa z oliwek lub masło *
Przygotowanie:
Ciecierzycę dzień wcześniej namoczyć w dwukrotnej ilości wody, najlepiej na noc (ok 12 godzin). Po namoczeniu wodę wylać, nalać świeżej i ciecierzycę zagotować. Gotować ok 90 minut, aż ciecierzyca zmięknie. Odlać wodę, ciecierzycę wystudzić. Zmiksować ciecierzycę blenderem na w miarę gładką masę. Czosnek przecisnąć przez praskę. Dodać do masy wraz z solą, pieprzem i kurkumą. (Tu sugeruję spróbować czy słoność i pieprzność jest odpowiednia). Dodać jajko, ponownie zmiksować. Cebulę i natkę pietruszki posiekać. (Cebulę mozna zeszklić na łyzce oliwy z oliwek lub lepiej masła klarowanego, ale ja nie zawsze to robię, zapewne z lenistwa;-) i cieciorexy są równie pyszne ;))) Dodać co masy z ciecierzycy, wymieszać. Następnie dodać mąkę lub len i również dokładnie wymieszać. Nastawić piekarnik na 180 stopni. Na blachę ułożyć papier do pieczenia. Dwiema łyżkami lub łyżką i dłonią uformować kotleciki i wyłożyć na papier do pieczenia. Piec ok 30 minut bez termoobiegu. Cieciorexy można również usmażyć na patelni teflonowej lub łyżeczce oliwy.
* Niektórym mogą wydać się trochę "suche". Ja osobiście tłustych nie lubię. Ale jeśli wolicie konsystencję kotletów mielonych to dodajcie 1-2 łyżki oliwy lub masła do masy z ciecierzycy przed zmiksowaniem. :) Możecie też kotleciki usmażyć :)
Cudownie smakują z sosem czosnkowym i/lub carpaccio z buraka. Przepis następnym razem :D
Smacznego zdrovego :)
Nigdy nie robiłam w wersji pieczonej, zawsze z patelni ;P
OdpowiedzUsuń