Bezglutenowy chleb z ziarnami i orzechami



Co prawda chleba nie jemy, ale czasem człowieka najdzie na coś szybkiego na zimno. Zrobiłam więc zdrowy fitnessowy chlebek bez dodatku białej mąki, bezglutenowy, bez dodatku drożczy, cukru czy mleka, spulchniaczy i innych syfów przemysłu spożywczego :) Typowo wegański! Jest wprost przepyszny:) U nas jednorazowo zniknęła połowa, tylko maczając w oliwie z oliwek:) CUUDO!!!


Składniki:
- pestki słonecznika
- pestek dyni (łącznie w sumie powinno być 1,5 szkl pestek)
- ½ szklanki siemienia lnianego – ziaren
- ¾ szklanki ugotowanej na sypko kaszy jaglanej
- ½ szklanki płatków gryczanych lub Quinoa
- ½ szklanki mąki gryczanej
- 1 i ½ szklanki wody mineralnej
- 1-2 łyżki ksylitolu (proponuję najpierw dać mniej i potem przy próbowaniu ewentualnie dosypać)
- 1 łyżeczka soli (zacząć od płaskiej i ewentualnie dosolić)
- ½ łyżeczki kurkumy
- ½ szklanki lnu mielonego
- 1 szklanka orzechów (ja używam nerkowców, włoskich i laskowych)
- ewentualnie 1/2 szklanka ziaren sezamu (jak ktoś lubi - ja tak:) jak nie to niekoniecznie)


Przygotowanie:
Pestki, orzechy, mielone siemię lniane, ksylitol i przyprawy wymieszać w dużej misce. Zalać wodą (proponuję zacząć od 1 szklanki i wymieszać a następnie dolać pół). Odstawić na ok. 2 godziny, aż ziarna nasiąkną. Po 2 godz spróbować mieszanki w razie potrzeby dosolić lub dodać ksylitolu. Następnie dosypać pół szklanki mąki gryczanej i bardzo dokładnie wymieszać dużą łyżką. Przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia (u mnie forma silikonowa ok 14x28 cm). Trzeba całą masę z ziaren starannie i mocno pouciskać. Piec ok. 45 minut w 190 stopniach bez termo obiegu. Po tym czasie wyjąć chleb i delikatnie wyjąć z papierem z formy, przełożyć na drugą stronę, powoli zdjąć papier tak, żeby się chlebek nie rozpadł i włożyć do piekarnika na kolejne 15 minut. Po upieczeniu wystudzić. Po wystudzeniu kroić bardzo ostrym nożem.

Pyszniutki z Pesto pietruszkowym własnej roboty, albo i samym masełkiem eko! :D



Komentarze

Popularne posty