Lekki orzechowiec bezglutenowy, bezmleczny i bezcukrowy

Dziś zapraszam Was na zdrowy bezglutenowy i bezcukrowy orzechowiec:) Podoga nie rozpieszcza więc porozpieszczajmy się sami. Pamiętając o zdrowiu oczywiście!


Składniki:
Ciasto:
- szklanka mąki gryczanej,
- szklanka mielonych/tartych orzechów włoskich (można kupić gotowe),
- 3 jajka (w wersji wegańskiej 1 czubata łyżka lnu mielonego + dwie łyżki oliwy)
- puszka mleka kokosowego bez konserwantów,
- łyzeczka bezglutenowego proszku do pieczenia,
- 1/2 łyżeczki cynamonu, 
- troszkę kardamonu,
- 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej,
- pół szklanki ksylitolu (ok 4 czubate łyżki - lub więcej jak ktoś lubi słodkie),
- orzechy włoskie, wiórki kokosowe do dekoracji.

- 2 łyzki mleka kokosowego



Przygotowanie:
Ciasto:
Jajka zmiksować z ksylitolem. W oddzielnej misce wymieszać mąkę z przyprawami i proszkiem do pieczenia. Dodać do masy jajecznej, zmiksować. Dodać mleko kokosowe, następnie orzechy mielone i ponownie zmiksować. Wlać do formy lub tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w tem 180 stopni ok 45 minut. Zależnie od piekarnika, wiec proponuję wcześniej rzucić okiem jak ciasto wygląda:)
Mus czekoladowy:
W miskce zmiksować wszystkie składniki na gładką masę:)
 Po wystudzeniu posmarować musem czekoladowym, posypać wiórkami i udekorować orzechami włoskimi:D


Komentarze

Popularne posty