czwartek, 2 stycznia 2014

Muffiny czekoladowe z jaglanką

Witajcie w Nowym Roku!! :) Wszystkim i każdemu z osobna życzę tego co najcudowniejsze, najzdrowsze, najsmaczniejsze. Żeby szczęście było z Wami zawsze i dobre humory Was nie opuszczały, a każdy trening był największą przyjemnością :) :D U nas sylwestrowo nie mogło zabraknąć czegoś "słodkiego" oczywiście bez cukru białego, bez mąki białej, bez glutenu, bez laktozy :) Zapraszam na cudne muffiny czekoladowe z jaglanką :D



Składniki:
- 1 szklanka mąki gryczanej
- 1 szklanka ugotowanej na sypko kaszy jaglanej
- 1 szklanka mleka kokosowego
- pół szklanki oliwy z oliwek
- 6 daktyli bez pestek
- 3 jajka od szczęśliwej kurki
- 3 czubate łychy kakao ;-)
- 3-4 duże łyżki ksylitolu
- łyżeczka cynamonu
- szczypta kardamonu
- szczypta kurkumy
- łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia eko
- wiórki kokosowe lub płatki migdałowe do posypania
- szczypta soli (do ubijania białek)



Przygotowanie:
Daktyle namoczyć ok 2 godzin wcześniej w niewielkiem ilości letniej wody. Jajka rozbić, w jednej misce umieścić żółtka, w drugiej białka. Żółtka zblendować z ksylitolem i pokrojonymi, namoczonymi wcześniej daktylami. W osobnej misce wymieszać mąkę gryczaną z kakao, cynamonem, kardamonem, kurkumą i proszkiem do pieczenia. Mieszankę wsypać do masy jajecznej, zmiksować. Dodać mleko kokosowe, kaszę jaglaną, oliwę, dokładnie zmiksować. Białka ubić ze szczyptą soli na puszystą, sztywną masę. Powoli przełożyć do ciasta i delikatnie wymieszać. Przełożyć do foremek na muffiny. Po dwie duże łyżki ciasta na foremkę da nam około 22 muffiny. Posypać wiórkami kokosowymi lub płatkami migdałów. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, bez termoobiegu ok 22 minuty.

Wszystkiego smacznego!

inspiracja: cudowny blog gotujzdrowo.com

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...