piątek, 24 stycznia 2014

Orzechowo bananowe pankejksy z powidlami sliwkowymi rowniez weganskie!!

Jak obiecałam to dodaję:) Na sobotnie śniadanie:) Orzechowo-bananowe pankejksy z konfiturą śliwkową:) Banalnie proste! Uwielbiamy je :)

Smacznego śniadanka kochani!! :)


Składniki:
- 1 1/2 szklanki orzechów (u mnie nerkowce)
- 2 banany
- 2 jajka (w wersji wegańskiej można użyć 2 łyżek lnu mielonego i 2 łyżek oleju kokosowego)
- łyżeczka oliwy lub masła klarowanego (opcjonalnie do smażenia, jeśli macie dobrą nieprzywierającą patelnię możecie tak jak ja smażyć bez dodatku tłuszczu)
- powidła śliwkowe (domowe bez dodatku cukru, ewentualnie polecam marki Krokus)
- wiórki kokosowe do dekoracji
 
 
Przygotowanie:
Orzechy, banany oraz jajka (lub w wersji wegańskiej olej kokosowy) zmiksować blenderem. (następnie w wersji wegańskiej dodać len mielony i dokładnie wymieszać). Wylewać na rozgrzaną patelnię po 1 łyżce masy. Delikatnie przekładać na drugą stronę. Gęstość ciasta i grubość pankejksów można dowolnie regulować przez dodanie większej ilości orzechów. Im więcej tym gęściejsze ciasto i grubsze pankejksy. Po usmażeniu cztery sztuki placuszków ułożyć jeden na drugim przekładając konfiturą śliwkową. Posypać wiórkami kokosowymi i pokruszonymi orzechami! 
:) <3

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...