wtorek, 7 stycznia 2014

Torcik makowy z kremem waniliowym.

Ten torcik powstał z potrzeby. A dokładniej potrzeba była oto taka, żeby sobie osłodzić życie w dniu, kiedy sklepy był zamknięte i trzeba było wykorzystać to, co akurat było pod ręką ;-) Po tarcie makowej zostało mi trochę maku. Po cieście czekoladowym kakao i wszystkie produkty do idealnego kremu waniliowego :D (jaglankę zawsze w słoju mam :)) Zatem trzy warstwy gotowe. I wyszło takie oto cudeńko! :)



Składniki:
Warstwa czekoladowa:
- szklanka mąki gryczanej
- pół szklanki ugotowanej kaszy jaglanej (dawałam też więcej kaszy, a mniej mąki, ważne, żeby maksymalne proporcje były pół na pół)
- pół kostki masła eko bez konserwantów i sztucznych barwników lub oleju kokosowego nierafinowanego
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 jajka od szczęśliwych kurek
- 2 czubate łyżki kakao ciemnego
- szczypta cynamonu, kurkumy, imbiru
- 2-3 czubate łyżki ksylitolu/stewii (w zależności jak słodkie lubisz, jeśli bardzo możesz dać nawet 4 łyżki, ale więcej juz stworzy ulepek ;-) Mi dwie wystarczają w zupełności :)
- szczypta soli
Warstwa makowa:
- 300 g maku mielonego
- 2-3 łyżki ksylitolu/stewii (adnotacja jak wyżej ;-)
- 25 g masła ekologicznego lub oleju kokosowego nierafinowanego
- 1/2 łyżeczki wanilii lub laska wanilii
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- garść orzechów (u mnie nerkowce i laskowe, mogą być wszystkie byle nie ziemne:-))
- 1 i 1/2 szklanki mleka roślinnego, najlepiej własnego migdałowego
Krem waniliowy:
- szklanka ugotowanej na sypko kaszy jaglanej
- jedno tofu naturalne ekologiczne 180g (z soi wolnej od GMO) - UWAGA! TORCIK DLA DZIECI, KOBIET W CIĄŻY I MATEK KARMIĄCYCH ROBIMY BEZ TOFU DODAJĄC WIĘCEJ JAGLANKI I GĘSTEJ CZĘŚCI MLEKA KOKOSOWEGO!
- płaska łyżka wanilii
- 2-3 łyżki ksylitolu/stewii 
- 3/4 szklanki mleka kokosowego
- cynamon do dekoracji


Przygotowanie:
Warstwa czekoladowa:
W dwóch miskach oddzielić żółtka od białek. Żółtka zmiksować z masłem i ksylitolem/stewią na gładką masę. W oddzielnej misce dokładnie wymieszać obie mąki z kakao, cynamonem, kurkumą, imbirem, proszkiem do pieczenia. Przesypać do masy jajeczno maślanej, zmiksować, dodać kaszę i ponownie zmiksować. Białka ubić ze szczyptą soli na puszystą pianę. Delikatnie wymieszać. Przełożyć do okrągłej formy tortowej wyłożonej papierem do pieczenia lub do formy silikonowej np. na tartę. Ciasto powinno mieć grubość ok 1,5 cm. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni ok 20-22 minuty bez termoobiegu. Wystudzić.

Warstwa makowa:
Zagotować mleko, dodać mak mielony, przyprawy, orzechy i masło. Gotować jeszcze chwilę na wolnym ogniu aż mak napęcznieje i wchłonie mleko. Lekko ostudzić. Wyłożyć na warstwę czekoladową. Warstwa makowa również powinna mieć ok 1,5-2 cm grubości.

Krem waniliowy.
Kaszę jaglaną ugotować na sypko. Wystudzić. Dodać pokrojone w kawałki tofu, mleko kokosowe, ksylitol i wanilię i dokładnie zmiksować blenderem na gładką masę. (Ok 10 minut z przerwami) Wyłożyć na warstwę makową. Delikatnie posypać cynamonem. 

Tadaaam ;-) Pychotka:)

Ps. Warstwę czekoladową można nasączyć np. rumem. Będzie jeszcze bardziej genialne:) Smacznego! 

1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...