czwartek, 16 stycznia 2014

Trufle bez cukru, maki, glutenu, mleka, weganskie, baardzo zdrowe i energetyczne

Ależ jest zimowooo.. :) Aż się człowiekowi coś słodkiego do kawusi z cynamonem chce:) Co powiecie na bezcukrowe, bezglutenowe, bezmleczne trufle bez dodatku mąki, czy spożywczych sztucznych składników?? Baardzo zdrowe i ogromnie uzależniające :D Dodadzą Wam energii i optymizmu w te zimowe dni :)


Składniki:
- garść pestek słonecznika,
- garść migdałów,
- garść orzechów włoskich,
- garść rodzynek,
- 4 suszone daktyle,
- 2 śliwki suszone,
- szczypta soli
- dobra jakościowo woda
- kakao gorzkie
- cynamon
- wiórki kokosowe


Przygotowanie:
Pestki, orzechy i suszone owoce namoczyć przez 4 godziny w wodzie. Po 2 godzinach zmienić wodę. Po 4 godzinach odlać nadmiar wody. Namoczone składniki przełożyć do blendera i zmiksować. Aby dodać masie spoistości, można dolać trochę wody z moczenia, ale ostrożnie, żeby masa nie zrobiła się za rzadka. Do smaku dodać 1 łyżkę tahiny i 2 szczypty soli, ewentualnie 4 łyżeczki kakao, jeśli chciałoby się uzyskać kulki czekoladowe. W dłoniach formować kulki i obtaczać wedle uznania w wiórkach kokosowych, cynamonie lub kakao.
Wstawić do lodówki na ok godzinę:)

Smaczegooo :)

inspiracja: Hellozdrowie


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...