poniedziałek, 24 lutego 2014

Czekoladowa eksplozja ze dodatku zadnej maki, bezglutenowa, bez cukru!!

Coś by tu bez mąki człowiek zjadł.... :) Ciasta bez dodatku mąki zwykłej, bezglutenowe, czy z kaszy lub ryżu robię często. Ale naszło mnie na coś zupełnie bez mąki.. No i wpadłam.. zainspirowana fontantem... Wyszła mega megaa czekoladowa eksplozja!! Tak czekoladowe, że sama się nie spodziewałam. Przeokropnie esencjonalne! O dziwo wystarczył mi jeden kawałek, a zwykle na jednym się nie kończy. Jeśli macie ochotę na tę bezmączną i bezcukrową bombę to zapraszam :)









Składniki:
- 2 tabliczki drobno pokrojonej wegańskiej gorzkiej czekolady bezcukrowej ze stevią lub ksylitolem (u mnie gorzka Torras Stevia - polecam!)
- 1/2 szklanki oleju kokosowego lub masła ekologicznego
- 5 jajek od szczęśliwych kurek
- 1 (lub 2-3 jeśli lubicie słodkie) łyżka ksylitolu, erytrolu, miodu lub syropu z agawy
1 i 1/2 łyżeczki wanilii
- 1/4 łyżeczki soli + szczypta do ubicia białek
- 1 czubata łyżka kakao
- 2 łyżeczki wody
- w ramach zdrowia można wzbogacić ciasto o 1 dużą łyżkę inuliny (błonnik)
Na polewę:
- 1 tabliczka czekolady bezcukrowej ze stewią lub ksylitolem
- 3 łyżeczki oleju kokosowego
- jagody goi do dekoracji




Przygotowanie:
Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Dodaj olej kokosowy lub masło, rozpuść i wymieszaj. Jajka rozbij, białka i żółtka przełóż do oddzielnych misek. Żółtka zmiksuj z ksylitolem lub syropem z agawy, dodaj wanilię, sól, 2 łyżeczki wody, zmiksuj. Dodaj masę czekoladową, miksuj na mniejszych obrotach. Dodaj kakao i ponownie zmiksuj. Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodaj do masy czekoladowej i wymieszaj. Przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia lub natłuszczonej i posypanej kakao. Piecz 40-45 minut w temperaturze 150 stopni bez termoobiegu. Wystudź w piekarniku.
Polewa: Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, dodaj olej kokosowy. Dokładnie wymieszaj. Polej wystudzone ciasto. Posyp jagodami goi.
Gotowe!! Pychotka! Szczególnie jak czekolada jest jeszcze ciepła, a ciasto wystudzone, takie prosto z lodówki! Cudowne z lodami! :) Przepis w najbliższej przyszłości :D SMACZNEGOO!!














Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...