Domowe karobowe crunchy musli :) Bezcukrowe, bezglutenowe, weganskie :)

Co prawda według Tradycyjnej Medycyny Chińskiej w naszej szerokości geograficznej powinniśmy jeść ciepłe śniadania, ale taka piękna pogoda,że aż się człowiekowi chce coś z jogurtem (roślinnym) i owockami :) Zrobiłam więc ponownie zdrowe, domowe, chrupkie musli :) Z patelni :D Nie ma tak dużych kawałków jak tradycyjne crunchy z piekarnika, ale ja akurat wolę mniejsze:) Poprzez prażenie na patelni wszystkie składniki są cudownie chrupiące. Natomiast dodatek syropu z agawy lub klonowego powoduje,że musli jest słodziutkie i idealnie "posklejane" :) 

łyżka marki Casa Bugatti, ATRA


Składniki:
Zależą tak naprawdę od Waszej inwencji twórczej, od tego co lubicie:) Możecie stosować zamienniki, dodawać lub odejmować poszczególne składniki. Najwazniejsze,żeby to Wam musli najbardziej smakowało.
- po garści orzechów (u mnie nerkowce i włoskie, często bywają migdały i laskowe)
- po garści pestek dyni i słonecznika
- łyżka (lub wedle uznania) rodzynek
- kilka daktyli
- kilka suszonych moreli (koniecznie ekologicznych!)
- łyżka płatków lnianych (w sklepach eko lub TopMarket, np. marki dobra kaloria)
- łyżka sezamu (opcjonalnie)
- dwie łyżki otrąb gryczanych i/lub jaglanych (mogą być oba rodzaje, są dostępne zarówno w sklepach eko jak i w normalnych supermarketach np. Tesco)
- dwie łyżki amarantusa ekspandowanego (sklepy eko, np. marki dobra kaloria)
- dwie łyżki kaszy jaglanej lub gryczanej preparowanej (dmuchanej, może być jedna i druga, dostępne w sklepach eko lub na półkach eko w sklepach tradycyjnych, np. marki dobra kaloria lub Radix Bis)
- łyżka lnu mielonego (dostępny w sklepach eko, można również zmienić siemie lniane na mączkę)
- łyżka oleju kokosowego
- łyżka karobu (sklepy eko,np. marki BioPlanet)
- łyżeczka cynamonu (jesli lubisz)
- syrop z agawy lub klonowy (sklepy eko)


łyżka Casa Bugatti, ATRA


Przygotowanie:
Na rozgrzaną patelnię teflonową lub ceramiczną wrzucamy orzechy i prażymy (kolejność prażenia jest uzależniona od wielkości składników, prażymy od największych). Następnie wrzucamy pestki dyni i słonecznika, prażymy. Daktyle i morele kroimy. Dodajemy preparowaną kaszę, płatki lniane, sezam, wciąż prażymy (uwaga,żeby nie spalić lnu i sezamu!). Następnie dodajemy pokrojone daktyle i morele, otręby, olej kokosowy. Po rospuszczeniu oleju dodajemy len mielony, karob i cynamon. Dokładnie mieszamy i dodajemy syrop z agawy. I tu ilość zależy od Ciebie. Im więcej syropu tym słodsze i bardziej posklejane musli :) :D Chwilę smażymy aż składniki się posklejają, studzimy i jemy z ulubionymi dodatkami!!
Smacznego!!! :D

Komentarze

Popularne posty