czwartek, 13 lutego 2014

Placki pietruszkowe z jaglanki z brokulami, bezglutenowe, rowniez weganskie!!:)

Kochani dziś propozycja na zdrowy lunch, który bez problemu zabierzecie ze sobą do pracy :) Zdrowy, przepyszny, poprawiający trawienie:-) Placki pietruszkowe z jaglanki z sosem tuńczykowym podane z blanszowanymi brokułami. Polecam również z kaparami, ale zabrakło w mojej lodówce... Oczywiście bez mąki i nie smażone na tłuszczu:) Mniam !!!


Składniki:
Na placki:
- szklanka ugotowanej kaszy jaglanej,
- jajko (u mnie w wersji wegańskiej duża łyżka lnu mielonego oraz łyżka oliwy z oliwek)
- kopiasta łyżka mąki gryczanej, ryżowej, skrobi lub mąki kukurydzianej,
- dużaaaa garść lub pęczek natki pietruszki,
- ok pół łyżeczki soli,
- szczypta chilli,
- pół łyżeczki papryki słodkiej.
Na sos:
- majonez z jaglanki (przepis cudownej Smakoterapii tutaj)
- WERSJA WEGAŃSKA: gotowana fasola z dodatkiem posiekanych kaparów i/lub suszonych pomidorów
- WERSJA NIEWEGAŃSKA: tuńczyk z puszki w wodzie
- sól i pieprz do smaku
- brokuł i/lub kapary jako dodatek do dania

Przygotowanie:
Kaszę jaglaną, jajko (lub wegańskie zamienniki) oraz przyprawy zmiksować na gładką masę. Dodać mąkę lub skrobię i dokładnie wymieszać. Natkę pietruszki umyć i posiekać, dodać do masy i ponownie dokładnie wymieszać. Smażyć na patelni teflonowej małe placuszki. Delikatnie przekładać na drugą stronę. Jesli placuszki się kiepsko lepią można dodać jeszcze jedno jajko lub porcję lnu i oliwy i trochę więcej mąki. 
Tuńczyka z puszki odsącz, przełóż to miski, rozdrobnij widelcem. Dodaj majonez z jaglanki, pieprz, sól  i następnie wymieszaj :) Można go również podgrzać:) Przekładaj placuszki na zmianę z sosem, udekoruj natką pietruszki, podawaj z blanszowanymi brokułami i/lub kaparami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...