Przepyszny krem czekoladowy z kaszy jaglanej i awokado, bez cukru, bez nabiału, weganski!
Weekend przyszedł i ja oczywiście musiałam zrobić moje ulubione bezglutenowe naleśnik :) Tym razem cynamonowe z kremem czekoladowym :D Naleśniki, jak naleśniki, ale krem troszkę nietypowy, zatem przepisem się dzielę :) Krem można również przełożyć do pucharków i zjeść jako deser. Nr z morwą białą i wiórkami kokosowymi :D Polecam!!
Składniki:
- 1 szklaneczka ugotowanej jaglanki,
- 2 duże łyżki gorzkiego kakao lub karobu,
- dojrzałe awokado,
- 5-6 daktyli,
- 2 łyżki ksylitolu, syropu z agawy lub kilka kropli stewii do smaku,
- trochę mleka roślinnego (sojowego lub migdałowego - jak dla dzieci to tylko migdałowe!), wyczujecie ile mleka w trakcie miksowania, zależy od konsystencji jaką chcecie uzyskać :)
Przygotowanie:
Daktyle namoczyć w gorącej wodzie. (jeśli używasz miękkich daktyli, nie musisz namaczać) Awokado umyć, obrać, pokroić na kawałki i przełożyć do miski. Dodać pozostałe składniki. Zmiksować wszystko na gładką masę, wstawić do lodówki, podawać w naleśnikach lub pucharkach. Przed podaniem posypać np. suszoną morwą białą i wiórkami kokosowymi.
wyszło mi gorzkie, nie wiem czy to kwestia awokado jakie miałam. dodałam kakao i syrop z agawy
OdpowiedzUsuńZdecydowanie to wina awokado! Powinno być bardzo miękkie, dojrzałe :) Jeszcze twarde awokado bywa własnie gorzkie :/ I takie jest najczęściej sprzedawane w sklepach. Dobra rada: zawinąć awokado w papier np. gazetę i odłożyć (tylko nie do lodówki). Dzień-dwa i będzie miękkie. Zachęcam do zrobienia kremu jeszcze raz:) Jest bardzo zdrowy :) A jak się doda ciut więcej mleka będzie pyszny budyń :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam! :)