Sniadaniowe ciasteczka pelnoziarniste z otrab, bezglutenowe, bez cukrowe, weganskie! :)

Potrzeba zaistniała, żeby coś innego wymyślić na śniadanie.. Jaglanki, gryczanki, omlety, naleśniki, chlebki.. To już znamy i lubimy:) Ale może coś pomiędzy chlebkiem, a deserem :) Idealne zarówno na słodko jak i na słono :) I tak powstały pyszne i zdrowe śniadaniowe ciasteczko-chlebki z obrębami :)


Talerz i filiżanka CASA BUGATTI



Składniki:
- 1 szklanka mąki gryczanej pełnoziarnistej lub zmielonej na mąkę kaszy gryczanej 
- 1,5 szklanki płatków jaglanych (można użyć gryczanych lub innych uluionych)
- 1/3 kostki masła lub 1/3 szklanki oleju kokosowego (w wersji wegańskiej)
-1 duża łyżka ksylitolu, erytrolu lub łyżeczka stewii jeśli Wam smakuje (jak lubicie bardzo słodkie 2 a nawet 3 łyżki)
- 1 łyżeczka soli
- 1 puszka mleka kokosowego
- 1/2 łyżeczki wanilii i cynamonu (opcjonalnie)
- łyżka płatków lnianych (opcjonalnie)


Przygotowanie:
Masło/olej rozetrzeć z ksylitolem. Zmiksować z mlekiem kokosowym. Mąkę wymieszać z płatkami, solą, wanilią i cynamonem. Połączyć mieszankę z masą z masła/oleju i mleka kokosowego. Dokładnie wymieszać. Na formę (moja o wymiarach 24x28cm, można troszkę większą, ciastka będą bardziej płaskie) pokrytą papierem do pieczenia wyłożyć masę i docisnąć. Pokroić na kwadraty. Piec 20-25 minut w 200 stopniach bez termoobiegu :) 


Podawaj z masłem orzechowym bez cukru, z domową nutellą bez cukru, z tahiną (przepisy niebawem). Cudowne i pyszne z konfiturami, ale również w wersji słonej z masłem i ziołami (jeśli dodasz mniej słodzidła). Smacznegoo!!! :) 





Komentarze