wtorek, 18 marca 2014

Banalna zupa dyniowa curry, wegańska, pożywna, pyyszna!!

Dziś pomysł na łatwy, pożywny, zdrowy i wegański obiad :) Zupa dyniowa curry:)
 
Składniki:
- 1/4 średniej dyni
- garść natki pietruszki
- garść świeżej kolendry
- puszka ekologicznego mleka kokosowego
- ekologiczna mieszkanka przypraw curry (u mnie duża łyżka, ale dodajcie wg własnego gustu i smaku)
- 1-2 ząbki czosnku
- sól lub sos sojowy bezglutenowy
- pieprz
- szczypta chilli
 
 
Przygotowanie:
Dynie umyć, obrać, pokroić w kostę. Czosnek obrać przecisnąć przez praskę, dusić z dynią w rondelku, aż do miękkości dolewając gorącej wody w razie potrzeby,żeby się nie przypaliła. Natkę pietruszki i kolendrę posiekać. Do dyni dodać mleko kokosowe, przyprawę curry, sól lub sos sojowy, pieprz, chilli. Wymieszać, spróbować, w razie potrzeby doprawić. Dodać natkę pietruszki i kolendrę. Nieco ostudzić i zblendować. Dodać gorącej wody do uzyskania odpowiedniej kremowej konsystencji. W razie potrzeby doprawić:)
Smacznego :D

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...