poniedziałek, 3 marca 2014

Ciasteczka kakaowe z burakiem, idealne do kawy i herbaty, bezglutenowe, bezcukrowe, wegańskie!!

U nas jak zawsze zdrowo deserowo. Ostatnio same ciasta i musy, wiec zachciało nam się zwykłych ciasteczek do herbatki :) Do tego w lodówce jeszcze były buraki, więc doszłam do wniosku,że je wykorzystam:)


Składniki:
- 1 szklanka mąki gryczanej lub zmielonej na mąkę kaszy gryczanej
- 1/2 szklanki pełnoziarnistej mąki ryżowej (u mnie ekologiczna) lub pełnoziarnistego ryżu basmati zmielonego na mąkę
- 1 łyzeczka przyprawy do pierników lub 1/2 łyżeczki cynamonu, imbiru, 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1/3 łyżeczki soli
- 3/4 szklanki ksylitolu / erytrolu lub 1/2 ksylitolu + jedna miarka płynnej stewii lub syropu z agawy (ja lubię mieszać słodzidła)
- jeden większy burak
- 1/4 szklanki oleju kokosowego
- 1/2 szklanki kakao lub karobu (lub pół na pół, równiez lubię mieszać karob z kakao :)
- 1/2 szklanki mleka roślinnego (np. kokosowego, można użyć również migdałowego lub sojowego)
- 1/2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia



Przygotowanie:
Buraka umyj, zawiń w folię i piecz w piekarniku w temperaturze 200 stopni ok 45-55 minut. Wystudź, obierz, pokrój na kawałki i zblenduj na puree. Dodaj mleko, wybrane słodzidło, rozpuszczony olej kokosowy i mleko. Zmiksuj. W osobnej misce wymieszaj mąki, kakao, przyprawy oraz proszek do pieczenia. Dokładnie wymieszaj. Połącz mokre składniki z suchymi i dokładnie zmiksuj. Konsystencja powinna być zwarta i dać się lepić. Na dłonie oprószone mąką gryczaną nakładaj jedną łyżkę ciasta, formuj kulki, układaj na blasze pokrytej papierem do pieczenia, spłaszcz dłonią do grubości niecałego centymetra (ja użyłam jeszcze stempelka do ciastek). Piecz ok 20 minut w tem 175 stopni bez termoobiegu.
Pychotkowe ciasteczka :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...