sobota, 8 marca 2014

Cudniaste beglutenowe bezcukrowe i bezmleczne ciasto marchewkowe z jaglanką na Dzień Kobiet :) :D

Na Dzień Kobiet postanowiłam zrobić coś pysznego, zdrowego i z warzywami oczywiście :)
I na szybko patrząc na skład lodówki wpadło mi do głowy ciasto marchewkowe :)
Dla Was dziewczęta! :) Smacznegoo!
 
 

Składniki:
- 1 szklanka mąki gryczanej bezglutenowej lub zmielonej na mąkę kaszy gryczanej
- 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej (ok 1/4-1/3 szklanki suchej kaszy)
- 2 średnie marchewki (po starciu wyszło mi ok 1 i 1/4 szklanki)
- 1/2 szklanki ksylitolu, erytrolu lub innego słodzidła
- 1 szklanka mleka kokosowego (ekologicznego bez konserwantów)
- 1/2 szklanki oliwy z oliwek
- 3 jajka od szczęśliwych kurek
- 2 łyżeczki karobu
- łużeczka cynamonu
- szczypta kurkumy
- 1/3 łyzeczki gałki muszkatołowej
- 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
- szczypta soli

Krem i posypka dla chętnych:)
- 1 opakowaie (180g) tofu ekologicznego wolnego od gmo (dla dzieci można zastąpić ugotowaną kaszą jaglaną)
- ok 2-3 łyżek gęstej części mleka kokosowego
- 1/2 łyżeczki wanilii
- łyżka syropu z agawy lub ksylitolu lub innego słodzidła
- 2 łyżki ksylitolu lub erytrolu


Przygotowanie:
Jajka rozbić, żółtka i białka umieścić w oddzielnych miskach. Do żółtek dodać ksylitol, utrzeć na masę. Dodać mleko kokosowe i oliwę, dokładnie zmiksować. W oddzielnej misce wymieszać mąkę gryczaną, proszek do pieczenia, karob, kakao, cynamon, gałkę muszkatołową, kurkumę. Dodać masę z jajek, mleka i oliwy. Dokładnie zmiksować. Dodać ugotowaną na sypko kasze jaglaną, zmiksować. Marchewke umyć, obrać, zetrzeć na tarce o małych oczkach. Dodać do masy, zmiksować. Białka ubić ze szczyptą soli na puszystą, sztywną pianę. Dodać do ciasta i delikatnie wymieszać. Przelać do formy silikonwej lub tradycyjnej wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok 45-50 minut w temperaturze 180 stopni bez termoobiegu.

Krem i posypka:
Tofu pokroić, dodać 2 łyżki gęstej części mleka kokosowego, wanilię i słodzidło. Zmiksować na gładką masę. Wstawić do lodówki, aby trochę stężała. Przełożyć do wycistarki do tortów i formować okrągły kształt:) Ksylitol zmielić w młynku do kawy na puder. Posypać ciasto przesypując ksylitol przez sitko :)
Tadaaam !! Gotowe! Wilgotne ciasto marchewkowe! Pychotkiii!! 

2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...