sobota, 22 marca 2014

Czekoladowe kostki z jaglanki z migdałami, idealne na śniadanie, bezmączne, wegańskie!

Takie oto kostki czekoladowe były wczoraj na śniadanie;) Troszkę eksperymentalne przyznam, ale bardzo nam smakowały :) :D Miękkie w środku, jędrne na zewnątrz:) Z chrupiącymi migdałami i pestkami słonecznika i dyni :) Mniam :)




Składniki:
- 2 i 1/2 szklanki ugotowanej na sypko kaszy jaglanej (ok 1 szkl suchej).
- 4-5 łyżek słodzidła (u mnie ksylitol, może być erytrol, maltitol, miód, syrop daktylowy, melasa, stewia - odpowiednio mniej itp.)
- ok 5-6 daktyli
- 1 i ewentualnie 1/2 szklanki mleka roślinnego ( u mnie sojowe, może być migdałowe, orzechowe itp.)
- pół łyżeczki wanilii
- 3 czubate łyżki zmielonego na mąkę lnu (najlepiej złocistego)
- 2-3 duże łyżki otrąb lub płatków (u mnie jaglane i gryczane)
- 2 duże łyżki kakao lub karobu (lub kakao i karob po jednej łyżce)
- 2 garście migdałów
- 3 łyżki pestek dyni
- 3 łyżki pestek słonecznika
- garść płatków migdałowych do posypania

 
Przygotowanie:

Daktyle namocz w ciepłej wodzie. Migdały, pestki dyni i słonecznika upraż na suchej patelni zaczynając od migdałów. Ugotowaną kaszę jaglaną zalej szklanką mleka roślinnego, dodaj kakao/karob, wanilię, słodzidło. Daktyle odsącz, pokrój, dodaj do miski i wszystko zmiksuj. Tu spróbuj czy masa jest odpowiednio słodka i smaczna:) Dodaj uprażone migdały i pestki oraz zmielony len. Dokładnie wymieszaj. W razie potrzeby dodaj jeszcze trochę mleka. Ale pamiętaj, że masa nie może być za rzadka. Przełóż masę do formy na ciasto wyłożonej papierem do pieczenia. Posyp płatkami migdałów. Piecz w temperaturze 180 stopni ok 40-45 minut. Ciasto w środku będzie wilgotne, a na wierzchu przypieczone. Zostaw w uchylonym piekarniku do wystygnięcia. Pychotka na śniadanie! Smacznego :)

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...