piątek, 28 marca 2014

Czekoladowe pankejksy z jaglanki! Wegańskie, bezglutenowe, bezcukrowe :)

Weekendzik mamy już prawie jupii!!! :) :D
 
I idealne sobotnie pyszne, zdrowe i czekoladowe śniadanie :)
Pankejksy czekoladowe z jaglanki! Wegańskie! :D Cudne!
 
 
Składniki:
- 1 szklanka kaszy jaglanej
- mleko roślinne (migdałowe, sojowe, orzechowe, ilość zależna od stanu kaszy jaglanej, ale ok 1/2 szklanki)
- 6 daktyli (opcjonalnie)
- słodzidło do smaku jeśli mamy ochotę (ksylitol, syrop z agawy, miód, erytrol, stewia..) - uwaga! jak dodasz daktyle to słodzidło już jest wg mnie zupełnie zbędne!
- 2-3 łychy ciemnego kakao/karobu
- 2-3 łyżki lnu zmielonego na mąkę (nieweganie mogą zastąpić len 2 jajkami, ale potrzeba wtedy zdecydowanie mniej mleka lub nawet wcale)
- opcjonalnie otręby gryczane lub jaglane
 






















Przygotowanie:
Kaszę jaglaną upraż w suchym garnku aż do uzyskania złocistej barwy i przyjemnego zapachu. Nastepnie wypłucz na sitku i zalej dwukrotną ilością gorącej wody, gotuj ok 15 minut. W razie potrzeby dolej gorącej wody. Odstaw do wchłonięcia resztki wody i wystygnięcia. Daktyle zalej ciepła wodą i odstaw. Po 15 minutach wyłącz gaz i zostaw kaszę pod przykryciem do wchłonięcia resztek wody. Ugotowaną kaszę przełóż do miski, dodaj namoczone daktyle, słodzidło, kakao/karob, trochę mleka roślinnego i zblenduj. Spróbuj czy smak ci odpowiada, w razie potrzeby dodaj słodzidła :) Do masy dodaj len zmielony na mąkę i/lub otręby, a następnie dokładnie wymieszaj. (nieweganie tu mogą dodać jajko i zblendować lub wymieszać). Masa powinna być zwarta, ale nie za gęsta i nie za rzadka. Po dodaniu lnu zrobi się gęściejsza i lepka. W razie potrzeby dodaj trochę mleka i ponownie wymieszaj lub jeśli jest za rzadka dodaj lnu lub otrąb.
Smaż na patelni teflonowej bez tłuszczu lub na łyżce oleju kokosowego, najlepiej pod przykryciem od czasu do czasu zsuwając pokrywkę. Delikatnie przekładaj na drugą stronę, żeby plaski się nie rozpadły.
Wybornie smakują z borówkami, polane syropem z agawy lub klonowym i posypane wiórkami kokosowymi :) SMACZNEGOO!!!.


 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...