piątek, 14 marca 2014

Domowa nutella wegańska z awokado :)

Piąteczeeek!! :) Do tego słoniecznie! :) Szczęścia wokół co niemiara :) Jutro sobota i jak na sobotę przystało na śniadanko będą naleśniki :) Z masłem orzechowym i domową wegańską bezcukrową a'la nutellą:) Bardzo zdrową, a jednocześnie sycącą! Bo z awokado :)

 
Składniki:
- 3 miękkie awokado
- 1-2 łyżki kakao ciemnego lub karobu (ja lubię mieszać, 1 łyżka kakao + 1 łyżka karobu)
- 8-10 daktyli
- ksylitol, erytrol, stewia, miód lub syrop z agawy do smaku:)
- trochę mleka roślinnego (kokosowe, sojowe, migdałowe, orzechowe)
- 1/3 łyżeczki wanilii
- 1/3 łyżeczki cynamonu (opcjonalnie)
- szczypta kurkumy (dla zdrowia)
 
 
Przygotowanie:
Daktyle namocz w letniej wodzie. Awokado umyj, obierz, pokrój na kawałki i przełóż do miski. Wyjmij daktyle z wody, pokrój, przełóż do awokado. Dodaj trochę mleka roślinnego oraz przyprawy i zmiksuj blenderem na gładziutką masę. Tu spróbuj:) Dodaj wybrane słodzidło (mi wystarcza łyżka, ale dodajcie według włsnych kubków smakowych), w razie potrzeby dodaj jeszcze trochę mleka i zmiksuj. Konsystencja ma być zbliżona do nutelli, ma się dać smarować, ale nie może być płynna.
Spróbuj ponownie :) Przełóż do zamykanego słoiczka i wstaw do lodówki :-)
Mniaaam! :)



3 komentarze:

  1. A ja już straciłam nadzieje że istnieje zdrowa (albo przynajmniej mniej niezdrowa) nutella! Jestem w euforii! Zapisuje i będe zaglądać :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Normalna nutella to niestety cukier i niezdrowy tłuszcz. Ta jest ogromnie zdrowa!! Nie tylko można ją jeść, ale nawet należy :D Ze względu na bogactwo zdrowych składników :D Może nie smakuje tak jak oryginalna, ale godnie ją zastępuje :) Będą jeszcze kolejne wersje, coraz bardziej przypominające oryginał, ale oczywiście zdrowe :) Zapraszam więc do zaglądania na bloga :) Słodkie i zdrowe uściski!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...