Pasztet warzywny z kaszą jaglaną i soczewicą według przepisu Anetki! :)
Przepisów świątecznych ciąg dalszy :) Dziś pasztet warzywny z kaszą jaglaną i soczewicą wegług przepisu mojej cudownej Anetki Ożarowskiej. Zapraszam jej imieniu :D :)
- 5-6 ząbków czosnku
- 2 cebule – jedna biała druga
czerwona
- natka pietruszki
- 2-3 ziarna ziela angielskiego
- 3 listki laurowe,
- sól, pieprz, trochę bazylii suszonej,
czosnku,
- 1 pietruszka,
- 1-2 marchewki,
- ¼ selera,
- 1x burak (opcjonalnie, ja zrobiłam
bez buraka J
- pół szklanki mąki gryczanej
(dodałam, żeby pasztet był bardziej zwarty)
Przygotowanie:
Kaszę i soczewicę porządnie
odsączamy, mieszamy w misce z jajkami, olejem i przyprawami. Cebulę kroimy w
kosteczkę, czosnek wyciskamy. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju/oliwy i dusimy
cebulę i czosnek, aż się zeszkl, dodajemy ziele oraz liście laurowe. Odstawiamy. Po wystudzeniu wyjmujemy ziele oraz liście laurowe.
Warzywa ugotowane blendujemy razem z
natka pietruszki. Do powstałej mieszanki z kaszy, jaj i soczewicy dodajemy
czosnek i cebule i blenderujemy na gładką masę, po czym mieszamy z warzywami. Dodajemy
mąkę. Całość mieszamy, aż powstanie jednolita masa. W razie potrzeby jeśli masa
wyjdzie za rzadka, dodajemy trochę więcej mąki. Mieszamy, wylewamy do jednej
dużej keksówki lub dwóch małych (u mnie
silikonowe - jeśli nie to należy natrzeć olejem i posypać mąka gryczaną lub
jaglaną). Pieczemy w temperaturze 180 C
ok 50-60 minut. Warto sprawdzić patyczkiem J Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz