czwartek, 17 kwietnia 2014

Wegański "sernik" z orzechów nerkowca, bezglutenowy, bez dodatku żadnej mąki, bez cukru:)

Świątecznie zawsze lubiłam serniki. Od kiedy nie jem nabiału robię je w zupełnie inny sposób, którym się z Wami dziś podzielę :) Zróbcie koniecznie:) Sernik z orzechów nerkowca na spodzie migdałowym.
 


Składniki:
Spód:
- 2 szklanki migdałów
- 6-8 daktyli
- 2 łyżki oleju kokosowego
- 1 łyżka lnu mielonego
- woda
Krem serowy bez sera:
- 4 szklanki nerkowców
- 3-4 łyżki słodzidła (u mnie ksylitol, erytrol, maltitol, miód, syrop daktylowy, melasa, stewia - odpowiednio mniej, najlepiej spróbować w trakcie, ponieważ nerkowce same w sobie są słodkie:))
- sok z 1 duużej cytryny lub 1,5 mniejszej
- 2 łyżki mleka kokosowego
- łyżeczka wanilii
- pół szklanki rodzynek - opcjonalnie
- woda
- jagody goi i płatki migdałów do dekoracji (lub to na co macie tylko ochotę)




Przygotowanie:
Spód:
Migdały i daktyle namocz w dwukrotnej ilości wody najlepiej na noc. Rano odlej wodę do szklanki dodaj olej kokosowy i zmiksuj na gładką masę. Dodaj len zmielony na mąkę i wymieszaj. W razie potrzeby dodaj troszkę wody z moczenia migdałów. Formę na sernik wyłóż papierem do pieczenia. Masę przełóż do formy i bardzo dokładnie dociśnij. Upiecz w temperaturze 180 stopni ok 10-15 minut. Wystudź.

Krem serowy bez sera:
Nerkowce namocz w dwukrotnej ilości wody najlepiej na noc. Rano odlej wodę do szklanki. Rodzynki również namocz. Do orzechów dodaj słodzidło, mleko kokosowe, wanilię i zmiksuj dokładnie na gładką masę. Spróbuj czy smak Ci odpowiada, w razie potrzeby dosłódź lub dodaj mleka, ale pamiętaj,że masa nie może być za rzadka. Dodaj rodzynki i dokładnie wymieszaj. Przełóż na upieczony i wystudzony spód. Wstaw do zamrazalnika na ok 2-4 godziny, wyjmij ok 15-20 minut przed podaniem.  Udekoruj wg uznania :) (u mnie płatki migdałów i jagody goi) Przechowuj w lodówce:)
 
 Wesołych Świąt Wielkanocnych!! :)
 
 


2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...