czwartek, 3 kwietnia 2014

Weekendowo :) Chrupiące kakaowe ciasteczka do kawy :) :D

Na weekendzik proponuję Wam cudowne chrupiące ciasteczka kakaowe :D Cieniutkie, do kawy czy herbaty jak znalazł :) U mnie serca, jaki kształt wy wybierzecie?
 


 
Składniki:
- szklanka mąki gryczanej
- szklanka mąki jaglanej (lub zmielonej surowej kaszy jaglanej)
- pół kostki masła eko
- 1 jajko
- 2-3 łychy kakao/karobu (wg gustu:))
- 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
- 3 łyżki ksylitolu, miodu lub innego słodzidła
- szczypta soli
- 1 łyżeczka cynamonu
- szczypta kurkumy
- pół łyżeczki imbiru
- 1-2 łyżeczki wody
 

Przygotowanie:

Włóż do miski masło, wbij jajko, dodaj ksylitol lub miód i wodę, a następnie dokładnie zmiksuj. W osobnej misce wymieszaj wszystkie suche składniki. Przesyp do masy z masła i jajka. Dokładnie ugnieć ciasto (ok 10 minut). Przełóż do lodówki na ok godzinę. Po "odpoczęciu" ciasta przełóż je na blat lub stolnicę lekko oprószoną mąką gryczana. Rozwałkuj ciasto. Przygotuj foremki w dowolnych wybranych przez Ciebie kształtach. Wytnij ciasteczka. Pozostałości ciasta zagnieć i rozwałkuj ponownie i znów wytnij foremkami ciasteczka. Kontynuuj czynność aż do całkowitego zużycia ciasta. Ciasteczka wyłóż na blachę pokrytą papierem do pieczenia. Piecz 12 minut w 180 stopniach bez termoobiegu (grzanie góra/dół).
Smacznego!!
 



 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...