czwartek, 10 kwietnia 2014

Wielkanocny mazurek bezcukrowy z kremem czekoladowym, sezamowym i orzechami, bezglutenowy, opcjonalnie wegański!

Sezon "Święta Wielkanocne" w kuchni uważam za otwarty od ostatniego weekendu :) Piekę, miksuję i przyrządzam eksperymentalne bezcukrowe smakołyki ;-) Zaczynamy od mazurka :) Na ogół kiedyś za nimi nie przepadałam, bo zwykle były przeokropnie słodkie. Szczególnie tony lukru na wierzchu. Postanowiłam to zmienić :) Zapraszam Was na mazurek gryczano-amarantusowy z kremem czekoladowym i sezamowym oraz z orzechami :) Pychotka wyszła <3



Składniki: (na blachę ok 24x26 cm)
Warstwa dolna:
- 1 szklanka kaszy gryczanej zmielonej na mąkę (najlepiej białej, może być po prostu mąka gryczana)
- 1/2 szklanki mąki amarantusowej
- 1/2 szklanki lnu zmielonego na mąkę lub mąki lnianej
- pół kostki masła ekologicznego lub 7-8 łyżek gęstego oleju kokosowego w wersji wegańskiej
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/2 łyżeczki kardamonu
- 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
- 1/3 łyżeczki soli
- 2-3 łyżki słodzidła (np. ksylitol, erytrol, maltitol, miód, syrop daktylowy, melasa, stewia - odpowiednio mniej) - opcjonalnie, ja zrobiłam również bez dosładzania i wyszło cudne, ale to już dla koneserów zupełnie bezcukrowych ;-)
- Uwaga! W trakcie wyrabiania ciasta dodajemy trochę wody! W przypadku niewegan 1 jajko!
Warstwa środkowa:
- 1 duże dojrzałe awokado
- 2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej (ok 1/3 szklanki suchej)
- trochę mleka roślinnego np. migdałowego
-1/2 szklanki kakao lub karobu (ja lubię pół na pół)
- 6-10 daktyli 
-opcjonalnie coś zdrowego do dosłodzenia, jakby Wam było mało słodkości- (ksylitol, miód, melasa, cukier palmowy) :)
Warstwa górna:
- 2 szklanki sezamu - jeśli masz dobry blender, jeśli nie kup gotową tahinę (dostępne w sklepie eko - pamiętajcie,że ma być to gęsta tahina!)
- 2 łyżki słodzidła (opcjonalnie)  
Posypka:
- po dwie garście orzechów: nerkowca, laskowych, migdałów.

Przygotowanie:
Spód:
Wymieszaj w misce wszystkie suche składniki. Wysyp na deskę. Zrób dołek po środku, wkrój masło w drobnych kawałkach lub dodaj jeszcze lekko twardy olej kokosowy. Ugnieć ciasto. W razie potrzeby dodaj wody. Posypując deskę mąką ugniataj aż przestanie się przykejać do palców. Rozwałkuj na grubość ok 1,5 cm. Przełóż do formy. Piecz w temperaturze 180 stopni bez termoobiegu ok 15-20 minut (zależnie od piekarnika). Po upieczeniu wystudź.
Krem:
Daktyle zalej gorącą wodą i odstaw. Awokado umyj, obierz, pokrój na kawałki, wrzuć do miski. Dodaj kaszę jaglaną, odsączone i pokrojone daktyle, słodzidło i łyżkę gęstej części mleka kokosowego. Zmiksuj blenderem na gładką masę. Spróbuj czy słodkość Ci odpowiada. Gdyby masa była za gęsta dodaj jeszcze jedną łyżkę mleka kokosowego. Krem rozsmaruj na cieście i wstaw do zamrażalnika na ok 15 min.
Wierzch:
Sezam zmiksuj z syropem z agawy (lub nie, niesłodka wersja tahiny również jest pyszna). Jeśli nie masz naprawdę idealnego blendera lepiej kup gotową tahinę. W sklepach ekologicznych znajdziesz tahinę słodzoną agawą :) Wyjmij ciasto z zamrażalnika. Tahinę rozsmaruj na warstwie czekoladowej.
Posypka:
Orzechy upraż na suchej patelni aż się zarumienią. Posyp dokładni ciasto i lekko docisnij np. dużym nożem.Odstaw, tahina nie zamknięta w słoiczku trochę stężeje :) Krój w kosteczki i się zajadaj :D Pyszności! Smacznego!! :)

3 komentarze:

  1. A gdzie jest czekolada w warstwie czekoladowej?

    OdpowiedzUsuń
  2. O matko jakimś cudem wcięło gdzieś kakao... :/ Juz dopisałam! Dzięki za interwencję :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dziękuję :) Będę robiła na święta, kakao i tak bym dodała ;)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...