piątek, 23 maja 2014

Najprostsze lody bananowo-orzechowe :) Wegańskie, bezmleczne, bezcukrowe, bezglutenowe!

Upał w naszym pięlnym kraju jak w tropikach :) W taką pogodę od razu ma ochotę na coś zimnego :) Najlepiej LODYYY!!! I to zdrowe!! :) Zatem dziś podsuwam Wam przepis na najprostsze lody świata :D Oczywiście wegańskie, bezcukrowe, bezmleczne i bezglutenowe!! :)
 
fot. pinterest


 
Składniki: (na jedną porcję):
- 2 banany
- 2 łyżeczki masła orzechowego bio bez cukru i soli
- łyżeczka miodu lub syropu daktylowego lub z agawy - opcjonalnie (jak dla mnie banany są wystarczająco słodkie, ale niektórzy lubią słodsze lody)
- kilka dowolnych orzechów (laskowe, włoskie, pekany) - opcjonalnie do dekoracji
 
Przygotowanie:
Banany obierz, pokrój, włóż do zamrażalnika na kilka godzin, najlepiej na noc. Masło orzechowe schłodź w lodówce, tak,żeby stwardniało.  Wyjmij banany z zamrażalnika, dodaj dwie łyżki masła orzechowego i zmiksuj blenderem na gładką masę. Miód lub syrop daktylowy czy z agawy mozesz dodać na trzy sposoby:
- do bananów i masła przed zblendowaniem, nastepnie zblendować wszystko razem,
- po zblendowaniu i wymieszać delikatnie łyżką
- polać lody po nałożeniu do pucharka
 
Już w tym momencie lody są gotowe. Możesz przełożyć je do pucharków. Możesz jednak je zmrozić jeszcze przez jakić czas w zamrażalniku, pamiętając o mieszaniu od czasu do czasu. Lody powinno się je zjeść na bieżąco po zrobieniu. Jeśli zostaną w zamrażalniku dłużej zamrożą się na lód i trzeba będzie troszkę odczekać zanim uda się nałożyć je do pucharków.
Lody przełożone do pucharka posyp orzechami pokruszonymi na kawałki. Jeśli chcesz,żeby były bardziej chrupiące możesz je wcześniej uprażyć kilka minut na suchej patelni na najmniejszym ogniu :)
 
 
SMACZNEGO I GORĄCEGO WEEKENDU!! :)

Ps. Najlepiej byłoby, gdyby były robione w maszynce do lodów lub przynajmniej co jakiś czas zamieszane w trakcie mrożenia :)

8 komentarzy:

  1. Uwielbiam takie domowe lody, są naprawdę proste, robi się w kilka minut a jakość i smak nie do porównania :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Z mlekiem kokosowym sa też pyszne, robiłam ze świeżym ananasem i wanilia i to były najpyszniejsze lody! Ale trudno było utrzymać konsystencję, maszyna do lodów by sie przydała:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja planuję na weekend jeszcze rabarbarowe, czekoladowe i z awokado :) Niestety robię tez metodą domową bez maszynki do lodów :/ Ale i tak są przepyszne!!! :D Polecam wszystkim zamiast sztucznych pudełkowych ;-)

    OdpowiedzUsuń
  4. najlepsze z najlepszych - uwielbiam je! pięknie podane :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Są super napewno wyprobuje <3

    OdpowiedzUsuń
  6. Mniam, domowe lody są najlepsze :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...