Nasze ulubione tajskie curry z cukinią i papryką oraz tofu wędzonym (dla WEGAN) lub krewetkami (dla NIEWEGAN):) Proste, bezglutenowe, również wegańskie :D

Proste, zdrowe, pyszne na obiad, co prawda z krewetkami nie wegańskie, ale śmiało możemy je zastąpić wędzonym tofu :) Własne, domowe tajskie curry :) Polecam! My uwielbiamy :D
 


Składniki:
- opakowanie makaronu vermicelli (u nas z fasoli mung, może być też ryżowy)
- W WERSJI WEGAŃSKIEJ:  opakowanie tofu wędzonego,
- W WERSJI NIEWEGAŃSKIEJ: ok 250 g krewetek królewskich
- pół papryki czerwonej
- pół średniej cukinii
- 2-3 ząbki czosnku
- kilka plasterków świeżego imbiru
- dwie garście orzechów nerkowca (opcjonalnie)
- gęsta część z jednej puszki (400 ml) lub ok 1 szklanki mleka kokosowego bez konserwantów  
- 2 łyżki ekologicznej mieszanki przypraw curry
- 1-2 łyżeczki czerwonej pasty curry bez konserwantów (np. tao tao)
- sok ze świeżej limonki
- łyżeczka suszonej trawy cytrynowej
- sos sojowy bezglutenowy (u mnie tamari)
- olej sezamowy tłoczony na zimno
- szczypior lub ulubione kiełki do posypania
- olej ryżowy do smażenia (opcjonalnie, ja smażę tylko na wodzie)

 
Przygotowanie:
Orzechy nerkowca upraż na suchej patelni na niedużym gazie az zrobią się złote i chrupiące. W tym czasie posiekaj czosnek i plastry imbira oraz umyj i pokrój paprykę i cukinię w niedużą kostkę. Jeśli używaż krewetek mrożonych to albo je wcześniej rozmroź, albo podsmaż na innej patelni. Jeśli używaż tofu wędzonego pokrój je w kostkę. Na patelni podsmaż czosnek z imbirem (na łyżce oleju ryżowego lub na gorącej wodzie i patelni teflonowej). Dodaj paprykę, lekko podduś, dodaj cukinię, podduś, ale pilnuj,żeby warzywa były wciąż chrupiące. Dodaj krewetki lub pokrojone w kostkę tofu. Jak woda wyparuje dodaj gęstą część mleka kokosowego. Po podgrzaniu dodaj przyprawę curry oraz pastę curry, sos sojowy sok z limonki oraz trawę cytrynową. W międzyczasie zagotuj wodę i przyrządź makaron vermicelli według wskazówek na opakowaniu (najczęściej wystarcza kilka minut moczenia we wrzętku). Spróbuj potrawy, w razie potrzeby dopraw. Na koniec dodaj uprażone orzechy nerkowca i wymieszaj. Przełóż makaron na talerze, na wierzch nałóż curry, skrop olejem sezamowym i posyp posiekanym szczypiorem lub kiełkami.
 
Smacznego!!
W weekend zrobię to danie po raz kolejny ;-)

Komentarze

Popularne posty