sobota, 17 maja 2014

Obłędne wegańskie ciasto z kaszy jaglanej z rabarbarem! Bez mąki, bez nabiału, bez cukru, bezglutenowe! :)

Wszędzie króluje rabarbar! Jest i u nas :) Na obłędnie pysznym placku z kaszy jaglanej!! Wegański, bezglutenowy, bez dodatku mąki i nabiału :) Idealny na niedzielę! Pieczcie:) 
 

Składniki (na formę 24x28cm):
Na ciasto:
- 2 i 1/2 szklanki surowej kaszy jaglanej
- 3/4 szklanki mleka kokosowego
- 1/4 szklanki oleju kokosowego
- 1/2 szklanki lnu / siemienia lnianego, najlepiej złocistego
- 3-4 łyżki słodzidła (u mnie erytrol - jest o 30% mniej słodki, może być ksylitol, miód, syrop daktylowy lub z agawy - w przypadku płynnego słodzidła dodaj mniej mleka kokosowego lub tylko gęstą część)
- 2 łyżeczki wanilii
- 2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
Na nadzienie:
- 600 g rabarbaru (ok 8-9 łodyg)
- 2-3 łyżki słodzidła
Na kruszonkę:
- pół szklanki surowej kaszy jaglanej
- duża łyżka oleju kokosowego
- łyżka wybranego zdrowego słodzidła + ewentualnie jeszcze jedna łyżka ksylitolu lub erytrolu do posypania kruszonki
 
 
 
Przygotowanie:
 
Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni (bez termoobiegu). Rabarbar myjemy, obieramy i kroimy na kawałeczki o grubości ok pół centymetra. Przekładamy do miski, dodajemy słodzidło, dokładnie mieszamy i odstawiamy. Kaszę jaglaną i siemię lniane mielimy w młynku do kawy lub dobrym blenderze na mąkę (surową kaszę jaglaną najlepiej dzień wsześniej płuczemy, suszymy i prażymy). Następnie bardzo dokładnie miksujemy w młynku do kawy na mąkę.Olej kokosowy lekko podgrzewamy, żeby rozpuścił się do postaci bardziej płynnej. Mąkę z kaszy i lnu przesypujemy do miski, dodajemy proszek do pieczenia, wanilię, olej kokosowy i mleko kokosowe i wszystko dokładnie miksujemy. Przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok 10 minut. Przygotowujemy kruszonkę. Pół szklanki kaszy jaglanej miksujemy na mąkę. Przekładamy do miski, dodajemy słodzidlo (jeśli użyjecie ksylitolu lub erytrolu to zmiksujcie słodzidło razem z kaszą, jeśli użyjecie słodzidła w wesji płynnej dodajcie je później, lepiej jednak sprawdzi się ksylitol) i olej kokosowy w konsystencji stałej i ugniatamy dłońmi, aż powstaną lekkie grudki.  Podpieczone lekko ciasto wyjmujemy z piekarnika. Wykładamy na nie rabarbar i dociskamy dłonią. Posypujemy kruszonką. Pieczemy jeszcze 35 minut.
Podczas pieczenia ostatnią łyżkę ksylitolu lub erytrolu miksujemy w młynku do kawy na "cukier puder". Posypujemy nim wystudzone ciasto przy użyciu drobnego sitka.
 
Placek jest napraaawdę mega!!! Życzę smacznego!! :)





10 komentarzy:

  1. lubię takie kombinacje:) pyszności

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyrazy uznania, niesamowite ciasto! Zrobię jutro :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Dziękuję:) Mam nadzieję,że będzie baardzo smakowało :) :D Pozdrowienia!!

    OdpowiedzUsuń
  4. Super blog!! Będę zaglądać :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Jestes mega, giga, super, boska, wielkaaaaaaaaaaaa! Ciacho wlasnie siedzi w piekarniku i sie usmiecha :) Mam nadzieje, ze dobre bedzie, bo sie nie lalo do blaszki, jak pisalas, ale co tam, damy rade! Dziekujemy za cudowne przepisy, piekny blog, same smakowitosci! Kochamy Cie! Fejsa nie masz, co? Podaje blog dalej, warto!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hejj 😊😊😊 cudowne słowa piszesz, bardzo mi miło 😍😍😍 Mam fejsa. Może coś z linkiem nie tak. Poszukaj ZdroveKarmeLove :) spróbuję podlinkowac :D Życzę smacznego i zapraszam częściej :D

      Usuń
    2. https://m.facebook.com/profile.php?id=237974519712698

      Usuń
  6. Dzień dobry, jeżeli w miejsce kaszy mam gotową mąkę jaglaną, jaka będzie odpowiednia ilość do tego ciasta? Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...