środa, 14 stycznia 2015

Przepyszne banalnie proste ciasteczka orzechowe z ciecierzycy z czekoladą! Wegańskie, bezmączne, bezglutenowe, bardzo proste!

Piękny dzień dziś! Chociaz dłuugii.. Zatem dla wyrównania dziś szybkie ciasteczka :-) Bez mąki, bez cukru, bezglutenowe, wegańskie cudeńka! Idealne! :) Będę ponownie robić w weekend! A Wy?
 

Składniki:
- puszka ciecierzycy lub 300 g ugotowanej ciecierzycy
- 3/4 szklanki orzechów ziemnych
- słodzidło (cukier z daktyli, kokosowy lub syrop z daktyli, klonowy, ewentualnie ksylitol lub erytrol)
- 1/2 łyżeczki kamienia winnego
- dwie szczypty sody oczyszczonej
- sól himalajska
- 1/2 łyżeczki ziarenek wanilii (bioVegan) - opcjonalnie
- 1/2 łyżeczki cynamonu (opcjonalnie)
- szczypta kurkumy (dla zdrowia)
- czekolada wegańska bez dodatku cukru (u mnie Torras Stevia lub Plamil)
 

Przygotowanie:
Wszystkie składniki przełóż do blendera. Dokładnie zmiksuj. Jesli masz słabszy blender zmiksuj najpierw orzechy na masło orzechowe. Dopiero potem dodaj pozostałe składniki i zmiksuj ponownie. Spróbuj czy słoność i słodkość Ci odpowiada. W razie potrzeby dopraw. Przełóż do miski. Czekoladę pokrój na drobne kawałki, dodaj do masy i wymieszaj. Masę formuj łyżką i wykładaj na papier do pieczenia. Piecz ok 20 minut w 180 stopniach bez termoobiegu.

4 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...