niedziela, 25 maja 2014

Przepyszne zdrowe waniliowe muffiny z rabarbarem i kaszą jaglaną :) Bez mąki, bezglutenowe!! :D

Już więcej w tym roku z rabarbarem nie będzie, obiecuję!! :-D No może jeszcze jakieś jedno małe danie ;-) Co ja poradzę, że zwariowałam na jego punkcie! :)
 
 


Składniki:
- 1 szklanka kaszy jaglanej lub białej gryczanej zmiksowanej na mąkę (termomix lub młynek do kawy) albo ryżu pełnoziarnistego basmati zmiksowanego na mąkę
- 1 szklanka ugotowanej na sypko kaszy jaglanej
- ok 4 łodygi rabarbaru
- 3/4 szklanki mleka kokosowego
- pół szklanki oliwy z oliwek
- 3 jajka od szczęśliwej kurki
- 3/4 szklanki ksylitolu
- łyżeczka wanilii
- łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia eko
- wiórki kokosowe do posypania
- szczypta soli (do ubijania białek)





Przygotowanie:
Jajka rozbić, w jednej misce umieścić żółtka, w drugiej białka. Żółtka utrzeć z ksylitolem. W osobnej misce wymieszać mąkę z wanilią i proszkiem do pieczenia. Mieszankę wsypać do masy jajecznej, zmiksować. Dodać mleko kokosowe, kaszę jaglaną, oliwę, dokładnie zmiksować. Rabarbar umyć, obrać i pokroić na pół centymetrowe kawałki (powinno wyjść ok dwie szklanki rabarbaru). Białka ubić ze szczyptą soli na puszystą, sztywną masę. Powoli przełożyć do ciasta, dodać półtorej szklanki rabarbaru i delikatnie wymieszać. Przełożyć do foremek na muffiny. Na wierzchu ułożyć po 2-3 kawałki pozostałego rabarbaru. Posypać wiórkami kokosowymi lub płatkami migdałów. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, bez termoobiegu ok 22-25 minut.

Smacznego!




2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...