czwartek, 15 maja 2014

Sportowa obłędna tarta ze szpinakiem, pomidorkami koktajlowymi i łososiem lub tofu wędzonym, bezglutenowa :)

Pogoda dziś nie rozpieszcza :) Zatem obiadowo się porozpieszczamy :) Tarta na słono, z łososiem, szpinakiem i pomidorkami koktajlowymi:) Ogromnie syta! Z dedykacją dla przyjaciela i życzeniami, żeby życie się ułożyło :)
 
 
Składniki (na formę o średnicy ok. 24 cm):
Na ciasto:
- 2 szklanki białej kaszy gryczanej zmielonej na mąkę lub mąki gryczanej pełnoziarnistej
- 1 jajko
- pół kostki masła ekologicznego lub 125g oleju kokosowego (ok 7 łyżek)
- pół łyżeczki soli
- łyżka dobrej jakości wody
Na farsz:
- 200 g świeżego szpinaku
- porcja (ok 150 g) łososia wędzonego na zimno (kawałek fileta, niepaczkowany) lub tofu wędzonego dla wegetarian! :)
- 5 jajek od szczęśliwych kurek (lub w wersji sportowej odchudzonej 8 białek  i 1 całe jajko)
- pół szklanki śmietanki roślinnej (ja używam migdałowej, dostępna w sklepach eko)
- ok 100 g pomidorków koktajlowych
- 1-2 ząbki czosnku
- łyżka świeżego tymianku
- 1/2 łyżeczki soli (najlepiej himalajskiej)
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 2 szczypty kurkumy
- ewentualnie łyżeczka masła klarowanego do podsmażenia szpinaku (chociaż ja smażę bez dodatku tłuszczu)


Przygotowanie:
Ciasto:
Jajko rozkłócamy, dodajemy wody, mieszamy z solą. Zimne masło kroimy w kosteczki. Łączymy wszystko z mąką i dokładnie ugniatamy ciasto przez ok 10 minut. Tworzymy kulę i wkładamy do lodówki.
Farsz:
Szpinak dokładnie myjemy. Czosnek siekamy i podsmażamy na patelni (ja na wodzie, można na maśle klarowanym). Dodajemy szpinak. Podsmażamy aż zmniejszy swoja odbjętość. Łososia oddzielamy od skóry, pozbawiamy ewentualnych ości. Dzielimy na drobniejsze kawałki. W misce rozkłócamy jajka, dodajemy śmietanę roślinną, posiekany tymianek, sól, pieprz i kurkumę. Dokładnie mieszamy.
Rozgrzewamy piekarnik do 185 stopni. Wyjmujemy ciasto z lodówki i rozwałkowujemy na grubość ok pół centymetra. Wykładamy ciastem formę na tartę (ja korzystam z silikonowych, jeśli masz tradycyjną formę nie zapomnij jej natłuścić). Widelcem robimy w cieście kilka dziurek. Podpiekamy w piekarniku ok 5 minut. W miedzyczasie myjemy pomidorki koktajlowe i kroimy na pół . Wyjmujemy ciasto z piekarnika, wlewamy farsz starając się dokładnie rozprowadzić łososia i szpinak. Układamy połówki pomidorków koktajlowych dociskając je głębiej w farsz. Pieczemy ok 25-30 minut, aż cały farsz się zetnie i zarumieni.
 
Smacznego!! :)


2 komentarze:

  1. Wygląda apetycznie i z pewnością tak smakuje. Zapraszam do siebie. http://zyciecudem.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Zrobiłam :) Bardzo smaczne, ale dodałabym trochę ostrości. Ciężko się ugniatało mąkę z olejem kokosowym i po wyjęciu masy z lodówki właściwie wysypałam i ugniotłam ją na blaszce.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...