poniedziałek, 26 maja 2014

Zdrowe miodowe ciasto z truskawkami! Na Dzień Mamy! Bez cukru, bez mąki, bezglutenowe, opcjonalnie wegańskie:) Pyszności :D

I Dzień Mamy mamy!! :) Ja swojej mamie w prezencie zrobiłam zdrowe ciasto z truskawkam :) Pomysł był wyjątkowo trafiony, ponieważ mama ogromnie uwielbia truskawki! Jej radość po spróbowaniu niezmiernie mnie ucieszyła:D Ciasto jest bez cukru, bez mąki, bezglutenowe, opcjonalnie można upiec wegańskie :) Miękkie, lekko wilgotne, wyszło pyyszne :D Niestety ponieważ ciasto było prezentem to nie byłam w stanie go pokroić,żeby zaprazentować Wam jak wygląda w przekroju :D Ale zapewniam, że jest wciągające!

 


Składniki:
- 1 szklanka kaszy jaglanej zmiksowanej na mąkę (w młynku do kawy)
- 1 szklanka ugotowanej na sypko kaszy jaglanej (uprażonej przed gotowaniem)
- 1 szklanka białej kaszy gryczanej zmiksowanej na mąkę
- ok 600-700 g truskawek
- 2 jajka lub dwie czubate łyżki lnu złocistego zmielonego na mąkę w wersji wegańskiej
- 1 szklanka miodu, syropu klonowego, daktylowego lub z agawy
- pół szklanki mleka kokosowego
- pół szklanki oliwy z oliwek extra virgin
- czubata łyżeczka wanilii
- 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia (z kamienia winnego)
- 1 łyżeczka sody
- szczypta soli (do ubicia białek)
- czubata łyżka wiórków kokosowych lub ksylitolu zmiksowanego na cukier puder do dekoracji
- opcjonalnie kilka listków mięty, również do dekoracji
 
 
 
Przygotowanie:
Truskawki umyj, osusz, odetnij szypułki, pokrój na połówki lub ćwiartki i podziel na trzy równe części. Jajka rozbij, żółtka i białka przełóż do dwóch oddzielnych misek. W kolejnej misce wymieszaj zmieloną na mąkę kaszę jaglaną (najlepiej dzień wsześniej płuczemy, suszymy i prażymy kaszę, a następnie mielimy na mąkę), następnie bardzo dokładnie miksujemy w młynku do kawy na mąkę. i gryczaną oraz proszek do pieczenia, sodę i wanilię. Przesyp mieszankę do miski z żółtkami. Dodaj miód lub wybrany syrop, mleko kokosowe, oliwę i dokładnie zmiksuj przez kilka minut. Dodaj ugotowaną kaszę jaglaną i miksuj jeszcze przez chwilę. Białka zmiksuj ze szczyptą soli na sztywną pianę. Przełóż do miski z ciastem. Dodaj 1/3 truskawek i delikatnie wymieszaj. Ciasto przełóż do formy wysmarowanej oliwą lub wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch rozłóż pozostałe 2/3 truskawek. Piecz ok 45 minut w 180 stopniach bez termoobiegu.
Posyp zmiskowanymi wiórkami kokosowymi lub zmiksowanym na cukier puder ksylitolem, ewentualnie udekoruj miętą.
 
Wszystkiego najlepszego wszystkim MAMOM! :)

2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...