niedziela, 22 czerwca 2014

Bezglutenowe, bezmączne, bezcukrowe pankejksy bananowe, wersja II z kremem czekoladowo-orzechowm i musem z mango :)

Spontanicznie dziś powstało takie oto śniadanie :) I co tu się dziwić, że trening był szalony i energetyczny, skoro przed nim pochłonęłam taką porcyjkę :D
 



 
Składniki:
Na pankejksy:
- dojrzały duży banan
- dojrzałe nieduże awokado
- 3 duże lub 4 małe jajka
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
 
Krem czekoladowy:
- 1 szklanka nerkowców
- 1-3 łyżki zdrowego słodzidła np. miód lub syrop z daktyli, albo niskokaloryczny np. ksylitol lub świeże albo suszone liście stewii (nie proszek!!!)
- 2-3 łyżki gęstej części mleka kokosowego (jak dasz płynne słodzidło to mniej mleka)
- 1/2 szklanki wegańskiej gorzkiej czekolady
- 2 łyżki karobu/kakao (u mnie wersja mieszana)
- płaska łyżka wegańskiej czekoladowej odżywki białkowej


- 1/2 łyżeczki wanilii
- 3-4 daktyle
- 1-2 łyżki słodzidła (miód, ksylitol, erytrol, stewia, syrop daktylowy - polecam!)

Na wierzch:
- mus jabłko-mango (u mnie ekologiczny z rossmana)
- kilka świeżych malin
- kilka szczypt wiórków kokosowych
 

 
Przygotowanie:
Pankejksy:

Banana i awokado obierz, pokrój, przełóż do blendera, dodaj jajka, proszek do pieczenia i zmiksuj na gładką masę. Smaż placuszki wylewając na patelnię jedną łyżkę masy. Użyj patelni teflonowej lub dodaj łyżeczkę oleju kokosowego (w wersji wegańskiej) lub masła klarowanego (w wersji niewegańskiej;-)).


Krem czekoladowy:

Nerkowce i daktyle namocz, najlepiej na noc. Następnego dnia odlej wodę i zmiksuj blenderem na gładką masę, dodaj mleko kokosowe, słodzidło i przyprawy i jeszcze chwilę blenduj. Pankejksy układaj na talerzu jeden na drugim (ok 4-5 szt) na zmianę z łyżką kremu czekoladowego. Wierzch udekoruj 1-2 łyżkami musu jabłko-mango, 3-4 malinami i szczyptą wiórków kokosowych:)



 
Pyszotttaa!!! :D

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...