niedziela, 8 czerwca 2014

Kolejny prosty ogromnie zdrowy smoothie / budyń czekoladowo bananowy:) Wegański, bez dodatku nabiału i cukru! Polecam!

Jak byłam dzieckiem uwielbiałam budyń. Mnóstwo dzieci rozpływa się na myśl o tych czekoladowych papkach ;-) Czemu zatem nie podać go w zdrowej formie! U mnie był dziś na śniadanie (i do tego zdrowy muffin truskawkowo-bananowy z masłem słonecznikowym, przepisy niebawem ;-))) Przyznam, ze rozpusta podniebienia była meeega!! Mogłabym nie odchodzić od stołu ;-) Zaserwujcie dzieciom na deser:) Albo mężom :D Mój wciągnął w zawrotnym tempie:) Polecam!!!
 


Składniki na 2 duże lub 3 mniejsze porcje:
- 1 dojrzałe miękkie awokado
- 1 duży dojrzały banan
- mleko roślinne (migdałowe, konopne, orzechowe, sojowe - nie dla dzieci)
- 1 łyżka kakao, najlepiej surowego np. surovital 
- 1 łyżka karobu, u mnie light eko
- 1 czubata łyżka sproszkowanej surowej macy np. surovital, (opcjonalnie dla zdrowia!!!)
- 1 łyżka czekoladowej wegańskiej odżywki białkowej (opcjonalnie dla sportówców)
- 1/2 łyżeczki wanilii
- opcjonalnie kilka miękkich świeżych daktyli (uwaga - daktyle dosładzają, dla mnie słodkość nawet bez daktyli jest ok, dla lubiących słodkie można dodać, dla dzieci nawet więcej, jednak nie więcej niż 5-6 szt, bo już będzie za słodkie, daktyle są bardzo zdrowe mimo dużej zawartości zawartości naturalnego cukru, dorosłym wystarczy max 1-2 sztuki lub nie dodawanie w ogóle jeśli banan jest bardzo dojrzały) - uwaga! jeśli użyjesz daktyli suszonych to namocz je wcześniej kilka minut w gorącej wodzie.
- dowolne orzechy (u mnie prażone bez tłuszczu orzechy laskowe), jagody goi, wiórki kokosowe lub co Wam tylko wpadnie do głowy, do dekoracji :)
 
 
 
Przygotowanie:
Awokado umyć, obrać, pokroić. Banana obrać ze skórki, pokroić. Przełożyć owoce do blendera, dodać macę, kakao, karob, wanilię, ewentualnie daktyle bez pestek oraz mleko roślinne. W zależności od miękkości i wielkości owoców ok 1/2 - 1 szklanka. Proponuję na początek dodać mniej. Zmiksować wszystko w blenderze do uzyskania konsystencji budyniu. W razie gdyby masa była za gęsta można dodać trochę więcej mleka. Przełożyć masę do pucharków. Udekorować orzechami, jagodami goi lub wiórkami kokosowymi :) SMACZNEGO!!

2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...