sobota, 14 czerwca 2014

Zupa z buraków i jabłek, wegańska, z dodatkiem śmietany roślinnej :)

Specjalnie dla Martusi przedstawiam cudowna zupę - krem z buraków i jabłek :) Lekko przyjemnie słodka, trochę pikantna :) Mi smakowała zarówno na ciepło jak i na zimno. Ogromnie prosta i baardzo zdrowa!!!
 


Składniki:
- 3 duże lub 4 mniejsze buraki (teraz młode buraki są mniejsze, więc lepiej 4)
- 1 litr bulionu (u mnie warzywny)
- 1 jabłko (nie za słodkie)
- łyżka soku z cytryny
- 1-2 ząbki czosnku
- 1-2 łyżki śmietanki roślinnej (u mnie domowa z nerkowców, cudowna jest migdałowa ekologiczna)
- garść pestek słonecznika
- sól i pieprz
- szczypta chilli lub pieprzu cayenne

Przygotowanie:
Buraki umyć, obrać, drobno pokroić, ugotować w litrze bulionu razem z ząbkiem czosnku. Jabłka również umyć, obrać, pokroić w kostkę. Dodać pod koniec gotowania dodać jabłko. Zagotować do miękkości. Doprawić solą, pieprzem, szczyptą chilli i sokiem z cytryny. Wystudzić. Zmiksować blenderem na krem. Pestki słonecznika uprażyć na suchej patelni. Zupę podawać na ciepło z łyżką lub dwiema śmietany (u mnie domowa z nerkowców, polecam migdałową ekologiczną) oraz prażonymi pestkami słonecznika :)

 

1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...