Proteinowe brownie z fasoli z pistacjami i solą himalajską :) Bezglutenowe, bez dodatku mąki węglowodanowej, wegańskie, bez cukru, bez mleka :D

Z okazji święta, czytaj dnia wolnego od pracy postanowiłam w przerwie między drugą, a raczej trzecią pracą projektową, zrobić szybkie brownie z fasoli. Miało to być coś z małą ilością węglowodanów, a jednocześnie baardzo smaczne i deserowe :-) I takie właśnie wyszło :) Sportowcy i niesportowcy spróbujcie :-)


Składniki (na formę 30x20 cm):
- puszka fasoli czerwonej lub białej
- szklanka mąki migdałowej
- 3 łychy lnu złocistego zmielonego na mąkę
- 2 porcje x 15g odżywki białkowej (u mnie wegańska z konopi)
- 3/4 szklanki mleka kokosowego
- 1 tabliczka wegańskiej czekolady bez cukru np. plamil
- 3 łyżki kakao surowego (np. surovital) lub karobu (ja dałam 2:1)
- 1/2 lub 3/4 (jak lubisz słodsze) słodzidła np. ksylitolu
- 3 duże łychy oleju kokosowego (mierzone w formie stałej)
- łyżeczka wanilii
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- ewentualnie zamiast powyższego 1 i 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika eko
- 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia, najlepiej z kamienia winnego (opcjonalnie)
- 1 łyżeczka + 1/2 łyżeczki soli himalajskiej gruboziarnistej
- 100g pistacji
- opcjonalnie łyżka sproszkowanego korzenia macy
 
 
Przygotowanie:
W misce wymieszaj wszystkie suche składniki tj. mąkę migdałową, len złocisty zmielony na mąkę, odżywkę białkową, przyprawy, proszek do pieczenia, 1/2 łyżeczki soli drobno zmielonej w młynku. Fasolę odsącz, zblenduj na gładką masę, dodaj mleko kokosowe oraz ksylitol, zblenduj ponownie. Dodaj suche składniki i potraktuj mikserem. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, dodaj olej kokosowy i dokładnie wymieszaj. Przelej czekoladę z olejem do ciasta i dokładnie zmiksuj. Ciasto powinno być w miarę gęste. Przełóż ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Posyp pokruszonymi pistacjami. Piecz ok 35 minut w 180 stopniach bez termoobiegu. Pod koniec pieczenia posyp gruboziarnistą solą. Smacznego :D Adiossss :-)

 

Komentarze

Popularne posty