Sałatka z ciecierzycy i quinoa na pieczonym bakłażanie, zdrowa, fitnessowa i wegańska :D
Ileż można jeść słodkości..? :) Co prawda dziś jak to w niedzielę, zdrowy deser również będzie. Ale zanim pochłoniemy lubieżnie kuszącą malinovą pavlovą to uraczymy się zdrowym lekkim obiadem :) A ta sałatka wprost idealnie się na obiad nadaje :) Zawiera dużo protein (mamy tu i ciecierzycę i quinoę), pyszne aromatyczne warzywa i lekki sos na bazie oliwy z oliwek i soku z cytryny. Polecam fitnessowcom i nie tylko :D
Składniki:
- 2 małe bakłażany lub jeden duży
- 2-3 ząbki czosnku
- łyżeczka oleju kokosowego lub masła klarowanego
- szklanka kaszy quinoa
- 1 i 1/2 szklanki ugotowanej ciecierzycy
- 1 szklanka pomidorków cherry
- 1 duża lub dwie małe czerwone cebule
- 5 daktyli
- garść natkipietruszki
- szczypiorek
Na sos:
- 2-3 łyżki oliwy z oliwek extra virgin lub olej konopny
- sok z połówki cytryny
- 2 łyżeczki kuminu
- 1/3 łyżeczki chilli
- 1 łyżeczka płatków papryki
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Ciecierzycę namocz w trzykrotnej ilości wody najlepiej na noc. Następnego dnia wylej wodę, nalej świeżą i ugotuj ciecierzycę (najlepiej z wodorostem kombu lub wakame) do miękkości (ok 1,5 godziny), wystudź. Kaszę quinoa ugotuj (ok 20 minut) i również wystudź. Bakłażana/y przekrój na pół. Środek natnij na krzyż kilka razy. Posmaruj olejem kokosowym lub masłem klarowanym oraz wyciśniętym czosnkiem i upiecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni (ok 30-40 minut w zależności od wielkości bakłażana). Wystudzoną kaszę i ciecierzycę przełóż do miski. Pomidorki cherry pokrój na ćwiartki, daktyle na drobne kawałki, cebulę, natkę pietruszki i szczypiorek posiekaj. Dodaj wszystkie składniki do ciecierzycy i kaszy. Wymieszaj. Zrób sos. Rozgnieć kumin w moździerzu. W miseczce połącz oliwę z oliwek z sokiem z cytryny. Dodaj kumin, płatki papryki, chilli, pieprz i sól do smaku. Wymieszaj z sałatką. Sałatkę wstaw do lodówki aż się "zgryzie". Upieczone bakłażany wyjmij na talerze. Na wierzch nałóż sałatkę :) Zajadaj się :) :D
Smacznego!
inspiracja: Coconut and Berries
Genialne danie! Wygląda bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuń