poniedziałek, 21 lipca 2014

Banalny sernik bez sera / nernik z wiśniami :-)

Po sobotnim zebraniu 25 kg wiśni jest u nas iście wiśniowo, jak się domyślacie ;-)
Poza przetworami pierwszy poleciał w ruch sernik wiśniowy, bez sera, wegański, w wersji RAW :) Smacznego! :D
 


Składniki:
 
Spód:
- 2 szklanki migdałów
- 1,5 szklanki daktyli
- szczypta soli
 
Część "serowa":
- 400g orzechów nerkowca
- 3 szklanki wydrylowanych wiśni
- 2 łyżeczki wanilii
- szklanka śmietanki kokosowej (samej gęstej części mleka kokosowego z jednej 400ml puszki)
- słodzidło do smaku (u mnie ksylitol 3 łyżki)
- sok z jednej duuużej lub 1,5 cytryny
- świeże wiśnie do dekoracji + ewentualnie liście mięty lub szałwii

 
 

Przygotowanie:
Orzechy nerkowca namaczamy dzień wcześniej na noc. Następnego dnia migdały prażymy na suchej patelni (w wersji raw mogą zostać surowe). Daktyle moczymy w gorącej wodzie. Uprażone migdały przekładamy do miksera lub innego wysokoobrotowego sprzętu i mielimy. Dodajemy daktyle i szczyptę soli. Miksujemy na gładką masę. Wykładamy na formę mocno dociskając. Wstawiamy do zamrażalnika na ok 10-15 minut. Orzechy nerkowca odsączamy, przekładamy do blendera i dokładnie miskujemy na jak najgładszą masę. Dodajemy śmietankę kokosową, sok z cytryny wanilię i słodzidło i ponownie dokładnie miksujemy. 1/3 masy nerkowcowej mieszamy z wydrylowanymi wiśniami. Wyjmujemy spód migdałowy z zamrażalnika. Wykładamy masę serową z wiśniami. Dokładnie dociskamy. Następnie wykładamy pozostałe 2/3 masy nerkowcowej. Dekorujemy świeżymi wiśniami i listkami mięty lub szałwi :) Schładzamy w lodówce (można wstawić równiez na chwilę do zamrażalnika).
 
Smacznego!!!

3 komentarze:

  1. Muszę w końcu zrobić taki sernik bez sera! Wygląda niesamowicie ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Koniecznie :) Można użyć każde owoce tak naprawdę :) Nie ma co się zastanawiać ;-) :D

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...