środa, 23 lipca 2014

Fritata z kurkami i tymiankiem :)

Kurki, kurki, kurki!! Poza wiśniami również one u nas ostatnio rządzą :) Zwykle w śmietankach i jajecznicach, a dziś wersja łączona pod postacią fritaty :) :D Jedzcie :D Mniam!!

 
Składniki (na formę o średnicy ok 23cm):
- 5 jajek od szczęśliwych kurek
- 350 g kurek
- duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 gałązki świeżego tymianku
- 2 x po pół szklanki śmietany migdałowej
- łyżeczka masła klarowanego
- garść natki pietruszki
- sól
- pieprz
 
 
 
Przygotowanie:
Kurki dokładnie oczyść, pokrój na mniejsze kawałki. Cebulę i czosnek posiekaj, podsmaż wraz z kurkami na łyżce masła klarowanego. Tymianek posiekaj. Jajka rozbij do miski, roztrzep, dodaj śmietankę  migdałową, sól, pieprz, tymianek. Dokładnie wymieszaj. Dodaj pokrojone kurki, podsmażoną cebulę z czosnkiem. Wymieszaj. Przelej masę do formy na fritatę/tartę. Piecz ok 20-25 minut w 180 stopniach bez termoobiegu. Zrób sos. Pozostałe pół szklanki śmietanki migdałowej zmiksuj z solą, piepszem i natką pietruszki. Polej fritatę przed podaniem. Smacznego!!
 


2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...