sobota, 26 lipca 2014

Letnia porzeczkowa tarta, wegańska, RAW, bez pieczenia, bez mąki, bez nabiału :)

Dziś kolejny cudowny, upalny, letni dzień. Zatem postanowiliśmy uraczyć się czymś chłodnym, lekko kwaskowym, słodkim i orzeźwiającym. Idealnie sprawdziła się tarta porzeczkowa. Bez pieczenia, bez mąki i bez nabiału :) Po prostu RAW :)
 

Składniki:
Spód:
- 1 i 1/2 szklanki migdałów
- 3/4 szklanki daktyli
- 350g nerkowców
- 2 szklanki czerwonych porzeczek + kilka gałązek do przybrania
- 3 łyżki gęstej części mleka kokosowego
- sok z 1 cytryny
- 4-5 łyżek ksylitolu
 

Przygotowanie:
Nerkowce namocz dzień wcześniej w wodzie dobrej jakości. Następnego dnia zacznij przygotowanie tarty od spodu ;-) Daktyle zalej gorącą wodą, odstaw. Migdały upraż na suchej patelni, wystudź, zmiksuj w blenderze na mąkę, dodaj daktyle, miksuj do uzyskania gładkiej masy. Przełóż masę do formy na tartę, dokładnie dociśnij spód i boki, wstaw do zamrażalnika. Przygotuj nadzienie. Nerkowce odsącz z wody, zmiksuj dokładnie na gładką masę. Dodaj porzeczki, gęstą część mleka kokosowego (śmietankę), sok z cytryny (zacznij od połówki cytryny) oraz ksylitol lub inne wybrane słodzidło, zmiksuj. Spróbuj czy kwaskowość i słodkość Ci odpowiada. Ja przyznam, że lubię tą letnią kwaśność porzeczek i cytryny, jest taka orzeźwiająca :) Dodaj resztę soku z cytryny i ewentualnie słodzidła jeśli chcesz. Ponownie zmiskuj. Wyjmij spód z zamrażalnika i z formy. Na spód wyłóż masę porzeczkową. Udekoruj porzeczkami na gałązkach i listkami mięty. Wstaw jeszcze na pół godziny do zamrażalnika. Następie przechowuj w lodówce. Ja przechowuję w części przeznaczonej na mięso, jest tam najchłodniej (z racji tego, ze nie jem mięsa to jest tam idealne miejsce na takie ciacho :-))
Smacznego kochani :D
 


10 komentarzy:

  1. bez pieczenia? rewelacyjna opcja na upały :)

    OdpowiedzUsuń
  2. fantastyczny pomysł na tartę! nie tylko wnętrze, ale i sam spód kusi! zdrowe, i smaczne składniki :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ojjj kusi kusi :-))) Wczoraj zrobiona a dziś już pustka w lodówce :D

      Usuń
  3. cudne,spróbuję z malinami:) zamiennie dodam miod,tylko czy bedzie to wtedy raw..?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tyle,że z malin będą pestki.. Trzeba by je przecisnąć przez sitko. Z miodem przeze wszystkim nie będzie wegańska. Ale jeśli nie jesteś weganką to myślę,ze nie ma problemu. Może być jedynie problem z konsystencją. Miód jest wodnisty. Zatem spróbuj najpierw zmiksować bez mleka kokosowego lub zamiast niego dodać 2 łyżki oleju kokosowego, to zwiąże trochę wypełnienie tarty :)

      Usuń
    2. Powodzenia i daj znać jak wyjdzie!!! :) :D

      Usuń
  4. okej,poeksperymentuję i dam znac co wyjdzie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Witam,
    Jak długo należy trzymać spód w zamrażalniku zanim wyłoży się nadzienie??

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...